Praktický manuál pro nové členy oddílu

16.10.2017 21:28

Náš oddíl funguje úspěšně už přes 6 let. Za tu dobu jsme se mnohému naučili a máme za sebou celkem pěkné výsledky. Hlavně jsme si ale společně vytvořili dobrou partu lidí, kteří spolu rádi tráví volný čas. Letos jsme opět přijali větší počet nových členů. Abyste mezi nás snadno zapadli, připravili jsme seznam různých praktických rad a informací o tom, jak oddíl funguje.

 

Oddíl jako komunita

OK Dobříš tvoří parta lidí se společnými zájmy, formálně fungující jako dobrovolný spolek (dříve občanské sdružení). Většinu oddílového programu zajišťují trenéři, vítané je ale zapojení všech členů i rodičů dětí. A to jak do organizace akcí – oddílových, ale i těch pro veřejnost, tak v případě zájmu i do závodní či rekreační formy našeho sportování – aspoň víte, co dělají vaše děti a že to není tak jednoduché (ale ani těžké:-).

Oddílový program si tedy vytváříme sami a máme ho takový, jaký si ho vymyslíme a uděláme. Jednou za rok je oddílová valná hromada (většinou na zimním soustředění), kde je větší prostor se o plánech na celý rok společně pobavit. Současně se také snažíme, aby byl program společný – tj. abychom měli hlavní akce pro všechny členy oddílu a nebyli jsme rozdrobeni na malé skupinky, kdy bude každá někde jinde. Zatím nám to tak funguje.

Naši trenéři

Trenéři dělají svou práci jako dobrovolníci a ve svém volném čase. Příprava tréninků, přihlašování na závody, shánění financí a vše ostatní dělají po večerech, tak se prosím snažte jim to moc nekomplikovat a dle možností příp. i pomoci. Trenéři mají na starosti svoje tréninkové skupiny (viz další bod) a kromě toho i další aktivity. Z těch nejdůležitějších: Jana Nová – přihlášky na závody, Jana Bochenková – oddílové účetnictví, Martin B. – úterní běžecké tréninky a Kamil A. celkové vedení oddílu (partnery, granty aj.).

Rozdělení dětí do skupin

Děti jsou rozděleny do třech hlavních tréninkových skupin (červení – nejstarší, žlutí a zelení) podle svých zkušeností a věku. Tomu pak odpovídá fyzická i mapová náročnost tréninků a příp. dalšího programu. Zatímco ti nejmenší se učí, že les je kamarád a závody jsou zábava, ti nejstarší už seriózně závodí a učí se zvládnout orienťák i v těch nejnáročnějších terénech.

Každá skupina má svoje trenéry a trenérky, kteří znají především ty „svoje“ děti. Veškeré omluvy, konzultace aj. řešte tedy primárně s příslušnými trenéry.

Trénujeme, závodíme

Sport (v závodní i rekreační podobě) je základem naší činnosti. Tréninky jsou přípravou na závody a závod je nejlepší trénink. Proto je třeba oboje, jinak to nedává smysl (alespoň v doporučeném rozsahu - viz termínovka). K tomu občasné soustředění, které dá každému víc než měsíc normálních tréninků. Nejen po stránce sportovní, ale taky v zapojení do oddílové party a seznámení se s ostatními. 

Rodiče a sourozenci jsou součástí oddílu

Zapojení rodičů a mladších i starších sourozenců do oddílového programu je možné, ba dokonce vítané. Děti, které nemohou chodit na pravidelné tréninky nebo jsou ještě příliš malé, mohou samozřejmě jezdit na závody a jiné akce s námi. Z praktických důvodů je vhodné jim udělat oddílovou registraci, velmi to totiž zjednoduší přihlašování na závody, společné ubytování a další organizaci. Není ale v těchto případech třeba platit standardní oddílové příspěvky, budou si platit pouze reálné náklady na startovné, ubytování apod. Stejná pravidla platí i pro dospělé. Podrobněji viz Pravidla financování.

Celoroční fungování oddílu

Organizace oddílového programu je dlouhodobě plánovaná a automatizovaná, což všem umožňuje sladit si svůj vlastní rodinný program s oddílovými aktivitami. Termíny jednotlivých aktivit vycházejí ze soutěžní termínovky, tomu pak přizpůsobujeme i ostatní program. Jarní a podzimní kalendář vypadá vždy nějak takto: jaro, podzim.

Přihlašování na závody, soustředění, ale třeba i objednávky materiálu fungují přes přihláškový systém (akce se tam nahrávají postupně vždy na další půlrok). Má to spoustu výhod, mj. třeba vidíte, kdo se kam hlásí, kde přesně se závody konají apod. Je proto dobré umět tuto aplikaci ovládat – viz návod.

Doprava na závody

Na závody je dobré jezdit co možná nejvíc, aby děti měly dostatek zkušeností a taky kontaktů s ostatními kamarády v oddíle. Samozřejmě ne vždy můžou jet i rodiče. Řešením je pomáhat si navzájem s dopravou – většina členů oddílu je z Dobříše či Mníšku a blízkého okolí, mnozí se mezi sebou znají nejen díky orienťáku. Pro ty ostatní (a samozřejmě pro všechny) je v přihláškovém systému funkce „sdílení dopravy“, kde je možné uvádět volná místa v autě, která jsou k dispozici ostatním zájemcům, resp. zájem o svezení s někým.

Oddílový materiál

Pro orienťák je potřeba jen základní vybavení (viz starší článek). Nutná je vlastní buzola a čip + sportovní oblečení a obutí, ideálně do terénu. Buzolu, čip i boty se nám daří kupovat za výhodnější ceny – díky oddílovým partnerům (viz nabídka od Salomonu) nebo množstevním slevám. Objednávka probíhá několikrát za sezónu přes přihláškový systém.

Jako jiné velké oddíly máme ale už i své oddílové vybavení, takže není třeba běhat jen v tom, co zbylo po starším sourozenci. Dres či bunda v oddílových barvách vyjadřuje příslušnost k oddílu, který si vybudoval dobré jméno a na který jsme právem hrdí. A taky se podle toho na závodech lépe poznáme :-)

Dres pro OB je základní a v podstatě povinné vybavení pro každého člena oddílu (z řad trénujících a závodících dětí). Je možné si koupit vlastní a časem ho prodat někomu mladšímu, praktičtější je ale zapůjčit si dres od oddílu a po čase ho pak vyměnit za větší velikost. Za půjčení dresu se platí 100 Kč ročně (jednorázově na začátku roku bez ohledu na to, kolik měsíců se v něm odběhá).

Kromě dresu je možné si pořídit i další oddílové vybavení – sportovní bundy, vesty, kalhoty, podkolenky, čepice… Aktuální nabídka je uvedená v katalogu materiálu vč. cen a velikostí. Dle potřeby se zásoba materiálu doplňuje. K dispozici jsou třeba i výkonné čelové lampy, které starší děti používají na noční orienťák. Některé věci (oddílové ponožky a čelenky) není naopak možné koupit, slouží jako odměny za pravidelnou účast na závodech – viz podmínky na konci termínovky. Pro pořízení nebo odprodej oddílového materiálu se dá taky využívat bazar na našem webu. A jelikož se pomalu ale jistě blíží Vánoce, tak to můžete vzít třeba jako inspiraci pod stromeček.

Závěrem

Nahrnuli jsme toho na vás na úvod docela hodně. Oddíl si za ty roky zažil už určitá pravidla fungování a byli bychom rádi, aby i noví členové všemu rozuměli a zapojení do oddílu pro ně bylo co nejjednodušší. Rozhodně se ničeho nebojte, ještě před pár lety se většina z dnešních ostřílených „vlků“ navzájem neznala a o orienťáku neměla ani tušení. A nebude-l i něco jasné, tak se samozřejmě ptejte.

Správný směr!

—————

Zpět