V čem a s čím sportovat

22.11.2011 19:00

Sporty v přírodě jsou, co se vybavení týče, poměrně nenáročné. Nepotřebujeme budovat žádné haly či kurty ani chránit naše tělo od hlavy až k patě. Stačí obout boty a vyběhnout do lesa... Abychom si ale sportování užili a mohli se naučit vše potřebné, je dobré pořídit si aspoň vhodné základní vybavení.

 

V tomto přehledu se nebudeme věnovat vybavení pro doplňkové sporty, jako např. cyklistika nebo běžky, ale zaměříme se na orienťák, přičemž oblečení a obutí je samozřejmě hodně univerzální a využijete ho i jinde.

 

Výzbroj

Důležité jsou 2 věci:

  • buzola: základní pomůcka pro orientaci. Menší děti se bez ní na závodech ještě obejdou, běhají po fáborkách. Na tréninkách se ale už budeme učit orientaci podle buzoly, takže by při jarních tréninkách všechny děti měly mít vlastní. Oddíl pořídil pár společných buzol, ty jsou ale určeny spíše jako rezerva pro ty, co si zapomenou vlastní. Vhodné buzoly jsou např. modely Silva Field 7 (395 Kč) nebo Suunto A10 (430 Kč). Dražší buzoly pro děti nejsou potřeba, levné modely za 100 korun jsou naopak spíše reklamní hračky použitelné maximálně při turistice.
  • SI čip: elektronický čip Sport Ident, který se používá pro měření času a kontrolu průchodu kontrolami. V nabídce jsou různé modely v cenách od cca 700 do 1200 Kč. Čip je možné si na závodech za poplatek zapůjčit. Až budou děti jezdit na závody pravidelně, bude vhodné jim nakoupit vlastní čip, zatím stačí si čip půjčovat.

 

Výstroj:

  • běžecké boty: jedna z nejdůležitějších částí vybavení. Mělo by jít o boty určené opravdu na běh. Takové boty jsou dostatečně ohebné a pružné, měly by mít aspoň základní vzorek, aby neklouzaly na blátě (na trhu jsou i přímo krossové modely s hrubší podrážkou vhodné do terénu). Větší děti už mohou používat přímo boty určené na orienťák (viz např. Vavrys Laser). Do cca 12 let ale postačí boty určené pro běh na cestách (maratonky), jsou univerzálnější a děti stejně 90 % závodu a tréninku běží po cestě. Nehodí se ale jednoduché tenisky bez vzorku a s příliš tenkou podrážkou (minimální ochrana nohy), stejně tak ale ani outdoorové boty, které jsou příliš tuhé a neumožní dětské noze správně pracovat. Vhodnou obuv je potřeba mít i do tělocvičny, jinak se vystavujete riziku uklouznutí a zranění!
  • triko a kalhoty: základ pro závody a tréninky. Mělo by být z funkčního materiálu (odvod potu), většinou poměrně tenké a prodyšné. Triko časem můžeme řešit oddílovým dresem, k tomu se v chladnějším počasí hodí ještě klasické termoprádlo (triko s dlouhým rukávem) či mikina. Kalhoty buď běžecké elastické či volnějšího střihu (ne však moc plandavé) nebo určené přímo na orienťák, tzv. dederonové kalhoty, které jsou hodně lehké, vzdušné a odolné proti zatrhnutí. Trenky jsou dobré do tělocvičny, ne však do lesa – podle pravidel OB je třeba mít zakryté celé končetiny (mj. jako ochrana proti poškrábání, klíšťatům apod.).
  • ostatní: může se hodit větrovka či mikina, vždy spíše prodyšné než pláštěnky do deště, ve kterých se při pohybu zapaří. Hodí se také funkční ponožky, které v sobě nedrží zbytečnou vlhkost.

 

Naše zkušenosti a doporučení (za Arnoštovy):

  • specifické vybavení na orienťák (buzoly apod.) kupujeme u firmy Vavrys CZ (nově má prodejnu v Praze u Anděla) nebo HSH Sport (prodejna na Smíchově), příp. přímo na větších závodech, kde má obvykle některá z firem prodejní stánek.
  • boty na běhání: většina ze známých běžeckých značek má i pár dětských modelů. Čím větší noha, tím lepší výběr. Nám se osvědčily dětské adidasky, které byly dostatečně pružné a naštěstí i relativně široké. Dobrý výběr bývá ve Sportisimu na Zličíně, máte-li dost času, vyplatí se zajet do Outlet centra v Praze – Štěrboholích, kde jsou výprodeje starších modelů mnoha firem a vždy se tam dá něco sehnat za dobrou cenu (cca od 700 Kč).
  • Oblečení: speciální na orienťák opět nejlépe u Vavryse (e-shop, prodejna Anděl nebo na závodech), běžné běžecké vybavení (elasťáky, funkční prádlo) nabízí více firem, dobré nabídky bývají opět na větších sportovních akcích, kam prodejci zajíždějí se svými stánky. Slušnou kvalitu za velmi dobré ceny nabízí francouzský řetězec Decathlon, ten má ale nejbližší prodejnu až v Liberci. Dá se také využít partnerské nabídky české firmy Progress Sportswear a na klubovou kartu OK Dobříš nakupovat za zvýhodněné ceny přímo u nich.

 

Co napsat závěrem? Je jasné, že děti rychle rostou a dobré vybavení něco stojí. Určitě je rozumné investovat do slušných běžeckých bot, ty jsou základ. Stejně tak je dobré pořídit buzolu, z té aspoň nevyrostou :-) Funkční prádlo a další běžecké oblečení se taky hodí, tady bych ale využíval různých výprodejů a výhodných nabídek, když na něco zrovna narazíte. Nebo napsat Ježíškovi, aspoň bude mít z čeho vybírat :-)

—————

Zpět