Zimní orienťácké tréninky

22.02.2016 20:50

* Aktualizováno o pokyny k tréninku 28.2. * Protože chceme být na závodech lepší a lepší…, protože mnozí chtějí trénovat ještě víc…, protože pořádně natrénovat se dá právě v zimě… a protože mnohým se do toho zrovna v zimě až tolik nechce, připravili jsme na zimní měsíce další organizované tréninky pro vylepšení orienťáckých schopností. Společně s ostatními to jde totiž mnohem lépe!

Tréninky jsou určené zejména starším dětem (HD16+, některé ale i HD14 či šikovným HD12), které už potřebují trénovat více i přes zimu. V oddíle je ale taky čím dál víc dospělých – aktivních závodníků, i pro ně jsou tyto tréninky vhodnou příležitostí, jak vylepšit svou mapovou techniku. Tréninky budou jednoduše organizované a v termínech, na kterých se pravidelní účastníci domluví. Upřesnění místa a času tréninku se objeví na oddílovém webu ve vzkazech. Zájemci o trénink by měli vedoucímu tréninku dát včas vědět, že chtějí běžet, aby měli připravenou mapu (příp. oddílovou čelovku).

Noční mapové tréninky

Noční orienťák je skvělý způsob, jak si i v českých podmínkách a v jednoduchých a známých terénech zajistit trénink orientace na úrovni těžkých terénů. Minimální viditelnost donutí každého soustředit se 100% na mapu, používat buzolu, jisté body… vše to, co by měla správná orientační technika obsahovat. Dobré návyky z nočního orienťáku se pak skvěle využijí i při normálních závodech.

Noční tréninky budou probíhat přibližně jednou týdně, většinou ve čtvrtek večer kolem 19. hod., na mapách okolo Dobříše. V případě většího zájmu mníšecké sekce mohou někdy být i na brdském hřebenu okolo Mníšku. Vedoucí tréninku většinou roznese do lesa reflexní pásky, takže kontroly jsou v terénu v noci dobře vidět. Pro zájemce jsou k dispozici kvalitní čelové lampy. Někdy se také snažíme využít tréninky pražského nočního seriálu F1. Pokud jsou postavené aspoň trochu blízko, domluvíme se na společné dopravě a jezdíme tam většinou ve čtvrtek večer.

Tréninky jsou určené pro děti kat. HD14+ (podmínkou jsou dobré základní mapové znalosti) a dospělé. Začátečníci se bát nemusí, min. první tréninky běžíme ve skupině a tratě jsou celkem jednoduché. Účast na nočních trénincích je ideální zakončit na jaře startem na nočních mistrovstvích (krajské od HD14, resp. MČR HD16).

Zimní mapové výběhy o víkendech

Další možností jsou společné mapové výběhy na starých mapách. Tréninky budou probíhat zhruba 1x měsíčně v sobotu nebo neděli odpoledne a v terénech v okruhu cca 15 – 20 km okolo Dobříše. K dispozici budou staré OB mapy s redukovanými informacemi, obvykle pouze vrstevnice, voda a kameny, což by mělo sedět i na starých mapách. Tratě budou středně dlouhé s možností zkrácení, poběží se buď společně, nebo individuálně. Natrénujeme si tak nejen vytrvalost, ale také schopnost generalizace a přečtení toho podstatného, co platí i na 15 let staré mapě. Opět jde o skvělý trénink hrubé orientace, držení azimutu a přípravu na náročnější terény, se kterými se můžeme setkat v zahraničí.

 

Aktuální trénink - simulace skandinávského orienťáku na Houpačce:

Termín: neděle 28.2. odpoledne, sraz ve 14:30 hod. na parkovišti v obci Bytíz (místo srazu: https://mapy.cz/s/sSKp), kousek za koncem dálnice D4 - Strakonické, ve stoupání za Dubencem). Je také možné zaběhnout si trénink sám kdykoli jindy, na kontrolách jsou červené fáborky (ale jen papírové, životnost omezená).

Trénink je důstojným vyvrcholeném zimních mapových výběhů a zimní přípravy vůbec. Mapa obsahuje hlavně vrstevnice, kameny a vodu (pro větší jistotu jsou tam i výrazné věci jako silnice na kraji mapy, louky, el. vedení a také stará rozhranní porostů). Trénink by měl ale vést k důslednému čtení terénních tvarů a používání azimutu!!!! K tomu je tento terén přímo ideální, jde o jeden z nejhezčích prostorů v okolí Dobříše. Pozor - jsou mapovány i poměrně malé kameny (okolo 0,5 m - malé černé tečky), vše podstatné ale v mapě sedí i přes její stáří (z roku 1995).

Abychom se mohli zúčastnit ve větším počtu, připravené jsou tři tratě, vč. tratě 3 km dlouhé, kterou by měli zvládnout i zkušené HD12 a HD14 (příp. s doprovodem starších orienťáků). Zájemcům o trénink doporučujeme účast při společném výběhu, budete se i na těžším tréninku cítit jistěji.

Mapy ke stažení:

Long - pro zkušené a zdatné, délka 6,3 km: houpacka_mapac_2016_long.pdf (517,4 kB)

Medium - o něco kratší varianta, jistější postupy, délka 4,4 km: houpacka_mapac_2016_medium.pdf (516,6 kB)

Short - krátké a relativně jednoduché pro HD12/14, délka 3,0 km: houpacka_mapac_2016_short.pdf (516 kB)

Vedoucí společného výběhu: Kejmil (kdo má zájem o vytištěnou mapu, tak mu potvrďte účast).

 

 

Starší trénink - kdo ještě nestihl, fáborky zatím visí:

Termín: sobota 6.2. odpoledne, sraz ve 14:30 hod. na Bělohradu (místo srazu: https://mapy.cz/s/qYKw), cca 10 km od Dobříše. Je také možné zaběhnout si trénink sám kdykoli jindy, na kontrolách jsou červené igelitové fáborky a posbíráme je až na konci února, mapa ke stažení:

Necinska besidka_trenink 2016.pdf (340,8 kB)

a var. bez cest: Necinska besidka_trenink 2016_ultim.pdf (278,6 kB)

Prostor: Nečínská besídka (rok vydání mapy 1996)

Vedoucí společného výběhu: Kejmil (kdo má zájem o vytištěnou mapu, tak mu potvrďte účast). Autorem tratí je tentokrát Petr Dudík.

Trénink je opět mapově dost náročný, mapa je hodně stará, porosty v ní nejsou vůbec a cesty a některé další detaily spíš pro zmatení. Sedí především terén, voda a směr na sever :-) Doporučeno pro HD16+ a dospělé (spíše pro tvrdé závodníky a dobrodruhy, nic pro slabé povahy:-)

Les je místy dost zarostlý, chce to staré oblečení. Při tréninku je třeba hlídat buzolu, ignorovat detaily, které nemusí sedět, naopak hlídat výrazné jisté body a zaměřovat se především na terénní objekty (kopečky, potoky...), hodí se i přesnější odhad vzdálenosti (např. krokování). Výběh ve skupině bude napoprvé jistější než běžet to celé sám.

Tak si to užijte, je to ta pravá orienťácká výzva!

Tyto víkendové výběhy jsou vhodné pro děti HD14+, ale samozřejmě i pro zájemce z řad dospělých členů oddílu. Kdo by si chtěl vyzkoušet i přípravu takového tréninku, může se přihlásit trenérům (mapové podklady jsou k dispozici).

Ostatní příležitosti

Další možností je pak účast na akcích Pražské zimní ligy nebo nedělních dopoledních mapových trénincích OK Kamenice (zejména o víkendech, kdy nebudeme mít vlastní tréninky). Přihlášky na tyto akce si každý zajišťuje sám, aktuální informace na příslušných webových stránkách. Pouze pokud by byla registrace přes systém Oris, zajistí oddíl společnou přihlášku (přes oddílový přihl. systém). Příp. startovné či poplatek za mapu si každý hradí sám.

Tak hurá do toho! Náskok, který získáte pravidelným zimním tréninkem, už vám na jaře nikdo nevezme.

 

 

—————

Zpět