Výprava na švédskou Tiomilu

12.06.2015 15:16

Jak mnozí z vás už víte, ve středu 6.5.2015 jsme já (Klára), Kamil a Martina Bochenková vyrazili do Švédska na 10MILU (tiomilu), což jsou největší štafetové závody na světě (cca 10 tis. lidí). Ty ale začínaly až v sobotu, takže do té doby jsme měli ještě spoustu času trénovat a seznamovat se s místním lesem.

Po příletu ve středu večer jsme rovnou jeli na závody ve sprintu do města Vaxholms. To nebylo tak rozdílné od českých závodů, až na zakázané průchody, které občas na mapě nebyly moc vidět a musely se obíhat. 

Mapa z Mistrovství Stockholmu ve sprintu. V porovnání s českými sprinty se zdejší tratě někdy ještě komplikují umělými překážkami - zábranami mezi domy, díky nimž je volba postupů opět o něco složitější. Jinak jsou ale městské sprinty ještě hodně podobné českým závodům, našinec místním může závidět, jak těžké a zajímavé lesní terény mají Švédi hned za domem.

 

Večer jsme odjeli do města asi 30km od Stockholmu, jménem Tumba, kde nás ubytovali v klubovně orienťáckého oddílu Tumba-Malarhojden, takže jsme další dny měli možnost hned ráno vyrazit do lesa :-)

Jejich terén je opravdu jiný od toho našeho, mají více vrstevnic v mapě, takže více menších i větších kupek. Také se dá velmi těžko orientovat podle kamenů a vývratů, protože zakreslují pouze nejdominantnější kameny a vývraty skoro žádné. Ale zato bažiny mají všude, kam se podíváte.

 

Klubovna Harbro oddílu IFK Tumba hned na kraji města. A dole tréninkový prostor s jednou z připravených tratí.

Fotka z lesa kousek za klubovnou včetně ukázky přímo v mapě (foceno zhruba v místě, kam ukazuje palec). Zkuste si najít uprostřed těch skalek, kupek, bažinek a proměnlivého lesa najít nějakou kontrolu a neztratit se přitom na půl hodiny :-)

 

Ve čtvrtek jsme se zúčastnili oddílového tréninku, který se moc nelišil od našich dobříšských. Ale hezké je, že každý týden se střídají a jeden člen/rodina vaří večeři pro ostatní a společně se najedí v klubovně.

V pátek jsme si dali spíše odpočinek a šli jsme fotit les.

A v sobotu jsme si sbalili všechny své věci a odjeli na 10MILU. Já jsem běžela v dětské/dorostenecké štafetě, která se konala ráno a měla čtyři úseky, z nichž na dvou úsekách mohli běžet dva běžci a kdo doběhl první, toho čas se počítal. Já jsem byla v tomto úseku, takže jsem běžela více méně společně se Švédkou z Tumby (4,8 km).

Odpoledne startovaly ženy (Martina) a v noci pak hlavní závod mužů, kde běžel i Kamil (13 km) i Martina (10,5 km).

Přespali jsme v oddílovém vojenském stanu a ráno jsme vyrazili do Stockholmu, který jsme si v rychlosti ještě před odletem mohli projít.

Tiomila jsou největší švédské štafety s obrovským shromaždištěm a např. také celodenním (a nočním) TV přenosem z lesa.

Náš luxusní hotýlek - kdo v noci neběží nebo nefandí, jde spát třeba do tohoto starého vojenského stanu. Většina orienťáků toho ale při Tiomile moc nenaspí. Hlavní závod mužů se běží celou noc a i ti, co zrovna sami nezávodí, sledují závod na velkoplošné TV obrazovce nebo on-line na svých mobilech.

 

Byl to skvělý zážitek, Švédi byli milí a hezky se o nás starali :-) Tak doufám, že to nebylo naposledy, co OK Dobříš běhal ve Švédsku!

 

Klára N.

mapy a komentáře pod fotkami Kejmil

 

A ještě pár zajímavých odkazů:

  • naše vlastní fotky ze švédské výpravy - z klubovny a tréninků na Harbro, pár snímků z Tiomily i sprintu a z výletu do Stockholmu
  • krátké zpravodajství švédské TV o 10Mile
  • fotky na FB stránce 10Mily

A to hlavní na závěr: mapa z prvního úseku mužské Tiomily - se všemi kontrolami a taky několika hodně zmatenými postupy KA. Jestli najdu někdy čas a odvahu, tak své zážitky z tohoto závodu sepíšu do další strastiplné reportáže :-)

 

—————

Zpět