Vánoční rodinný přebor OK Dobříš

30.12.2012 23:23

Poslední předvánoční sobotu proběhla v dobříšské sportovní hale vánoční besídka našeho oddílu. A jak jinak než formou prestižního závodu – Velkým rodinným přeborem OK Dobříš v halovém OB. Sportovní plocha haly doplněná různými překážkami, ale i přilehlé hlediště vytvořily členitý závodní prostor, který měl jednu obrovskou výhodu: na všechny závodníky bylo po celou dobu krásně vidět, takže ti, co neběželi zrovna vlastní závod, mohli sedět v hledišti a fandit. Rodiče se tak mohli na vlastní oči přesvědčit, jak to jejich dětem jde a co už se na tréninkách naučily, což je příležitost v našem lesním sportu vpravdě výjimečná. Díky pořádnému fandění všech na tribuně to byl ale originální zážitek i pro všechny závodící, protože v takovéhle atmosféře se běžně orienťácké závody neběhají. A jelikož šlo o závod rodinných dvojic, tak se role závodících a fandících během závodu postupně vystřídaly a všichni si vyzkoušeli oboje.

Tratě nebyly až tak náročné, ale při rychlém běhu to na mapě haly odsýpalo a bylo třeba se soustředit až do poslední kontroly. Překvapení ve formě penalizace za špatnou kontrolu se tak nevyhnula ani těm nejlepším závodníkům. O umístění na stupních vítězů nakonec rozhodly časy na dětských úsecích, vyrovnanost některých dětských, ale i dospělých soutěžících byla hodně nečekaná. Mezi nejmenšími „zelenáči“ byli nakonec nejlepší Jáchym a Jana Noví, prostřední „žluťásky“ ovládly Verča a Katka Arnoštovy a v nejstarší „červené elitní“ skupině byli nejrychlejší Matěj a Jíra Štěpovi. Uznání za předvedené výkony ale patří všem, co si s touto tratí zdárně poradili.

K závodníkům se nakonec přidal i jeden z našich čestných hostů – dobříšský starosta J. Melša. Nás dobříšské občany může těšit, že s orientací problém nemá, což jistě uplatní i při svém působení na radnici.

Ještě větším překvapením pak byla účast jednoho z nejlepších orienťáků na světě Honzy Procházky, který se v letošním roce stal spolu s dalšími dvěma Čechy mistrem světa ve štafetovém OB (Češi získali zlatý titul ve štafetách vůbec poprvé v historii). Honza se naší besídky zúčastnil mj. také proto, že stejně jako my ostatní žije a trénuje na Brdech, konkrétně v Dobřichovicích. Ano, i na Brdech může vyrůst mistr světa v OB! Po krátkém představení a rozhovoru Honza (v duelu s Kamilem) ukázal, jak by si s tratí našeho závodu poradil on, předal diplomy nejlepším a všem pak své plakáty s osobním věnováním.

Následovalo focení, krátké vánoční muzicírování, předávání dárků… bylo toho dost, jak je vidět na fotkách z celé akce. Děkujeme Lorencovým za zajištění ozvučení, trenérům za organizaci a všem ostatním za účast.

 

Na závěr pár důležitých informací a odkazů:

Podrobné výsledky

Fotky z akce

Mapa s jednou z tratí - hala Dobris_cerveni_zluti_A.jpg (110,8 kB)

Mezičasy Honzy Procházky (kdo chce porovnat svůj výkon; uvedeny pouze mezičasy mezi některými kontrolami, kde byly správně sladěny časy na SI jednotce, zkreslení mezičasů je ale u všech závodníků stejné; v závorce pořadové číslo kontroly, příp. kód): 0:13 (1-161), 0:08 (4), 0:17 (6), 0:13 (7), 0:06 (8), 0:04 (9), 0:13 (11), cíl 1:31 + 0:30 penalizace za špatnou poslední kontrolu

Mezičasy Kamila Arnošta: 0:12 (1-152), 0:05 (2), 0:11 (4), 0:11 (5), 0:12 (6), 0:18 (8), 0:21 (9), 0:05 (10), cíl 1:33

Odkaz na rozhovor s Honzou, který vyšel krátce po vánocích. Videosestřih z mistrovského závodu máme od Honzy nahraný a budeme ho pouštět na soustředění v lednu na Šumavě.

 

—————

Zpět