Stříbrná medaile z Mistrovství střední Evropy dorostu (CEYOC) v orientačním běhu putuje do OK Dobříš

17.04.2022 19:52

O prvním dubnovém víkendu (1.-3.4.2022) se v Polsku u Krakova (městečko Olkusz) konalo otevřené Mistrovství střední Evropy dorostu v orientačním běhu - CEYOC. V České republice toho bylo využito tak, že nebyla pouze jedna národní výprava, ale hned několik, a to za jednotlivá TSM (Tréninková střediska mládeže), kterých se účastnilo 7.

Součástí mistrovství byly tři závody a to v jednotlivé dny v tomto pořadí: městský sprint, krátká trať a štafety. Závodilo se v kategoriích WM16 a WM18 (holky a kluci do 16 resp. do 18 let)

Za TSM Praha zahrnující sportovce ze Středočeského kraje, Jihočeského kraje a Prahy bylo do Polska nominováno 11 sportovců, mezi nimi i Julie Bambousková a Barbora Housková, obě členky oddílu OK Dobříš. 

Po 6 hodinách cesty přivítalo závodníky Polsko hustým sněžením, které vytrvalo po všechny tři dny, a tak se závodníci kromě orientačních nástrah potýkali s přívaly sněhu, vánicemi, sníh při běhu zalepoval oči, nohy klouzaly po zledovatělých cestách, ruce s buzolou mrzly, nechyběla ani kontrola zašlapaná ve sněhu. Teploty pod nulou přichystaly našim závodníkům další nástrahy  - oba dny individuálního startu odmítlo týmové auto ráno poslušnost a musela se volat asistenční služba, start krátké trati stihly holky jen díky hodnému "cizímu pánovi" z konkurenční výpravy.

A jak se dařilo závodníkům našeho „TSM Praha“? V závodě ve sprintu se Julie Bambousková umístila na 8. místě a Bára Housková na 30. místě z téměř stovky závodnic z celé střední Evropy, na krátké trati pak Julie opět skončila v první desítce na 8.místě, Bára byla 38. Celkově si Češi v jednotlivcích připsali 13 medailí .

Na štafety se většina z nás těšila nejvíce, i přes náročné sněhové podmínky, připomínající zimu v plném proudu. Julie skvěle rozběhla 1. úsek tříčlenné štafety v kategorii W16 a po napínavém souboji si štafeta doběhla pro stříbrnou medaili za Maďarkami a před Německem. Bára posílila štafetu ve starší kategorii W18, starší chlapci M18 z TSM Praha svou kategorii vyhráli a česká výprava (družstva TSM) si ve štafetách připsala dalších 5 medailí.

Celkově pak Česká republika vyhrála pohár za nejúspěšnější stát na tomto mistrovství.

Web s výsledky je zde.

Několik fotografií je v oddílové fotogalerii zde.

Text a fotografie: Julie Bambousková

 

PS od trenérů: Julčo a Barčo, gratulujeme k  výborným výsledkům (za kterými je skryta spousta tréninkové dřiny) a děkujeme za úspěšnou reprezentaci OK Dobříš na mezinárodním poli. Ať vám to běhá a jste zdravé!

 

 

 

—————

Zpět