Soustředění středočeského žactva 12.-14.4.2024 - Mníšek p.B.

14.04.2024 20:52

Akademie žactva Středočechů (a zároveň 3. sraz Sportovního centra dětí Středočeské oblasti) proběhla ve dnech 12.-14.4.2024 s centrem v Mníšku pod Brdy. Využili jsme jako loni pěkného zázemí ZŠ Mníšek p.B. Komenského 420 s atletickým oválem hned vedle tělocvičny, kde jsme byli ubytovaní.

FOTOGALERIE se všemi Středočechy pro ty, kdo mají radši obrázky než povídání, je na oddílovém rajčeti  zde

A ještě pěkné fotky a momentky od Petra Bašuse (KAM) -  zde .

Sportovním garantem akce byl Míra Seidl, šéftrenér žáků Středočechů (RIC), náš oddíl OK Dobříš si vzal na starost organizaci (ubytování, stravování, povolení k tréninkům na mapách, k parkování, zajištění autobusu..). 

Na 80 účastníků soustředění (včetně trenérského doprovodu) potrénovalo na hřišti na atletickém ovále ZŠ, v Praze na nominačním sprintu, v okolních brdských lesích, večery byly věnovány (kromě společenských aktivit) také rozboru tréninků a metodice. 

Počasí bylo krásné - sluníčko, příjemně, žádné vedro, jarní zeleň, kytičky, v Praze šeříky, v Mníšku na náměstí zmrzlina. Děti, které se ze začátku úplně neznaly, se rychle skamarádily, a na konci soustředění už ze všech byla jedna velká skvělá parta. Vyzkoušeli jsme si různé typy tréninků a i pro dobříšské trenéry je přínosem a inspirací výměna zkušeností s trenéry z jiných oddílů. Trenéři si také zaběhali - bylo třeba roznášet kontroly, sbírat, prostor byl i na aktivní stínování dětí, zejména těch mladších nebo začátečníků.

Na závěr soustředění jsme mohli děti jen chválit. Děti, které přijely s menšími zkušenostmi, udělaly pokroky, každé soustředění je škola i pro ty zkušenější - naplno běhali a snažili se všichni. Všechny děti zaslouží velkou pochvalu.  

A hlavně se děti skamarádily napříč oddíly, užily si společně krásu orientačního běhu - tu sportovní i společenské stránku (a ta je neméně důležitá) a těší se na příště, ať už to budou závody, štafety nebo soustředění.

Program ve zkratce:

Pátek 12.4. - sraz v 17:30

Ubytování, atletika na ovále, mapový trénink na sprint z dílny Míry Seidla (RIC) - paměťáková "taškařice" zaměřená na rychlé čtení sprintové mapy a volby nekratších postupů, tak trochu "Mudrlantský OB" - bez prvku náhody, večer rozbor tréninku a příprava na sobotní závod

Sobota 13.4.

Dopoledne: Účast na 3. nominačním závodě na LODM - sprint v Praze v Roztylech, společně s Pražskou oblastí. Závod stavěl oddíl DKP. Jeli jsme společně autobusem, tam i zpět, v Praze se k nám připojila část výpravy začínající až sprintem. Sprint na mapě Papouškův revír si prošel i pan řidič a neskrýval své nadšení nad pohodovou atmosférou na loučce, kde bylo shromaždiště, i z orientačního sportu.

Celkové výsledky jsou v ORISu.

Odpoledne: Mapa Bor, N.Knín, trénink "Korálky" - velký počet kontrol, krátké postupy, častá změna směru, jemné terénní tvary, kameny. Trénink postavil David Komín. Trénink měl i svůj Livelox.

Večer - promítání a rozbory.  Na Liveloxu si děti mohly porovnat své postupy s ostatními účastníky jak sprintu, tak odpolendího tréninku.

Neděle 14.4.

Dopoledne: Mapa Voznice, trénink typu "kombotech" se stanovišti a ve dvojicích zaměřený na azimuty (2 okruhy) , vrstevnicové tvary (2 okruhy) a závěrečný kvíz na čtení mapy. Na okruhách se členové dvojice střídali, vždy museli dokončit okruh oba členové dvojice, než vyběhli na střídačku. Zajímavý trénink v oblasti relativně čisté a přehledné mapy s terénními tvary vymyslel Petr Bašus (KAM).

Odpoledne: Mapa Na Rovinách, bodovaný scorelauf s časovým limitem a penalizací za překročení limitu. Je to trénink na tvorbu strategie i rychlost a správnost rozhodování navíc pod časovým tlakem. Trénink postavil Míra Seidl.

Podrobnosti a výsledky jsou/ budou ve sdíleném formuláři Středočechů zde.

 

Děkujeme všem dětem i trenérům za užitečně a příjemně strávený víkend a těšíme se na shledanou.

Za organizátory

Jana Bochenková

 

—————

Zpět