Silácká výzva dětí rodičům a rodičů dětem aneb každý den o jeden více

22.01.2019 07:12

 

Uděláš více cviků než táta nebo máma? Jsischopný-á jít svému dítěti příkladem? Uděláš každý den během jednoho měsíce o jeden cvik více? Na tyto a další otázky najdeš odpověď  tím, že to zkusíš. Staňse pro své dítě skutečným vzorem. Stačí k tomu méně než 10 min denně. A to rozhodně stojí za to! Cvičte ráno a Váš den pak bude mnohem veselejší. Cvičení večer, spolu s ostatními zas přináší spoustu společných zážitků a legrace. Každý v době, kdy mu to nejvíce vyhovuje. Denní dávku každého cviku si rozdělte max do 2 cvičení, nejlépe však odcvičte najednou.

Začínáme ve středu 1.2 a končíme 28.2.2019,  tak, abychom byli připraveni na jarní sezónu. Pravidla jsou jasná.

Posílené svaly nohou, břicha a rukou nám při běhu pomáhají více, než by se mohlo zdát. Nezapomeňte se před cvičením krátce, dynamicky rozhýbat – zabere to minutu.

Nohy – i když většina pohybu nohou se odehrává souhrou svalů i šlach, o důležitosti silných nohou  není  třeba polemizovat.

Tedy první disciplína jsou dřepy – děláme mírně rozkročeni, chodidla souběžně směrem dopředu(ne do stran), paty po celou dobu na zemi – důležité, a sedáme si až dolů na paty. Kdo šidí, šidí jedině sebe. Začněte na 10-20 dřepech.

Chyby – dřep na špičkách, špičky do stran – prolamování kotníků, nedosedání dolů na paty

Břicho – bez posílených břišních svalů se dobře fakt běhat nedá. Břišní svaly Vám pomohou ke správnému držení těla při běhu(i při chůzi), díky kterému jste schopni běhat mnohem rychleji, šetrněji ke svým kloubům a páteři, a hlavně efektivněji.

Tedy disciplína č.2 jsou leh sedy – leh na zádech, ruce zkřížené na prsou, zabereme břichem,  a nadzvedneme vrchní část zad, pro začátek.

Chyby – častou chybou jsou u začátečníků ruce tahající za hlavu, kdy si nevhodně namáhají  krční páteř, dále pak záběr bederními svaly(spodní část zad). Pokročilí se později zvednou do sedu bez nutnosti držení nohou. Pokud  Vám někdo drží nohy, ulevujete břišním svalům, a to nechceme. Začněte na 10-15 lehsedech.

Ruce – ruce jsou při běhu klíčové, bez nich jsme jak svázaní. Zkuste si přivázat ruce k tělu a uběhnout 100m…jde to ztuha.

Tedy disciplínou č. 3 jsou kliky – směr prstů nám určuje partii svalů, kterou chceme posílit. Vyzkoušejte. Dámy mohou zkusit jednodušší verzi – na kolenou. Až budete hodně silní, zkuste klik na zatnutých pěstech - bolí, klik s tlesknutím – pozor na nos, neb klik na jedné ruce –maso.

Chyby – přílišné zvedání hlavy namáhá krční páteř, prohnuté tělo zapojí bedra – nechceme, nedotažení kliku dolů.

Švihadlo – 5min.  Švihadlo je výborný mučící nástroj, pokud ho umíte správně používat…Potrénujete celkovou kondici, lýtkové svaly, ruce. Zní to jednoduše, ale po pár minutách se můžete pěkně zapotit. Kouzlo je v rychlých rukou a nohou. Nizoučký odraz ze špiček, rychlé ruce bez velkého máchání kolem,  skáčeme na dlažbě neb linu, aby se švihadlo nezadrhávalo. Švihadlo nemusí být drahé, naopak. Mě se nakonec osvědčilo to nejlevnější, bez počítadela. Důležité je, aby provaz pěkně létal, tedy nebyl příliš lehký neb řídký. Kupujte v pbchodě, ne na internetu, pokud tedy nemáte doporučení.

Skákejte po jedné noze, střídejte opakování, neb různě kombinujte. Postupně můžete zapojit různé úskoky do stran, dopředu a vzad…

Zapisujte si  počet přeskoků, postupně se budete zlepšovat J

Časté chyby – ohnutá hlava, abyste viděli… - není třeba si vidět na nohy, časem se to naučíte . Pokud můžete, skákejte před zrcadlem. Skákání na patách skoro nejde, přesto se o to řada lidí pokouší. Skáčeme tedy jen na špičkách. Máchání rukama – velmi namáhavé a neúčinné. Pohyb švihadlem probíhá především v zápěstí a předloktím. Správnost pohybu poznáte tím, že vás svaly na předloktí začnou „pálit“

Potvrzení a zapojení se do výzvy  - hlaste se v přihláškovém systému nebo  na email martin.bambousek@seznam.cz  Největší chybou je vůbec nezačít L. Nezapomeňte, že důvod některý den necvičit se najde vždy – překonejte svou lenost. Vytiskněte si tabulku, neb stačí čistý list, na který si budete každý den zapisovat svůj posun a dejte ho třeba na lednici – důležité. To že některý den nepřidáte je sice chyba, ale je daleko menší, než když přestanete. Stanovte si určitý čas, kdy se spolu sejdete. Pokud jste mimo domov, zavolejte si, že jste to dali.

Odměna – čeká na toho nejlepšího z Vás, kterého vyhlásíme na nějaké vhodné akci. Největší odměnou pro Vás pak bude fyzický posun, dobrý pocit, společný cíl s Vašimi dětmi, a pokud budete cvičit ráno, pak i mnohem veselejší den J. Držím palce!!!

Martin Bambousek – za trenéry OK Dobříš

Výsledek obrázku pro silák.

 

 

 

—————

Zpět