Reportáž z tréninkového kempu ve Švédsku (10.-18.7.2021)

22.07.2021 17:36

Autor: Julie Bambousková

Dne 10.7.2021 vyrazila výprava z OK Dobříš ve složení Julča Bambousková, Barča Housková a Matouš Petrilák v doprovodu Jindry Housky na soustředění TSM Praha do švédského Göteborgu za novými zkušenostmi, osvojením si orientace v jiných terénech a koupání se v bažinách.

Dobrodružství začalo už v 7 ráno, kdy jsme vyrazili z Mníšku pod Brdy vyzvednout zbytek posádky našeho mikrobusu v Praze. Pak jsme pokračovali přes Německo směr Rostock, kde jsme se nalodili na trajekt a vyrazili vstříc dánským břehům. Pak už jen asi 6 hod cesty, přes most z Kodaně a švédskou krajinu a v 11 hodin večer jsme dorazili ke klubovně švédského oddílu Frölunda OL, kde jsme přespávali.

Další den jsme vyrazili do tzv. "Švédského Krčáku" jak nám les představili trenéři seznamovací trénink, který rozhodně nebyl jednoduchý.

V dalších dnech jsme proběhli ještě 8 tréninků, navštívili třetí největší jezero v Evropě Vänern, vykoupali se v moři, v bažinách a v několika jezerech, zaběhli klasiku na modelové mapě k WOC 2016 a middle na ostrově Styrsö, kam jsme jeli lodí, snědli kila borůvek a nakonec se zabalili a v 5 ráno 18.7. vyrazili zpět domů.

Soustředění nám dalo spoustu nových zkušeností díky terénům, které v Čechách nemají obdoby. Oproti Česku zde bylo jen málo velkých kopců, ale spíš velké množství malých a velmi členitých tvarů, které umožňovaly vždy několik voleb postupů. Na mapách byl minimální počet cest, zato hodně bažin. Naučili jsme se, že zde slouží cesty jen k rychlejšímu pohybu (jinak zde byl obvykle hustý porost borůvek nebo bažiny, kterými se neběželo tak dobře), ne jako orientační bod, protože ne vždy cesty seděly a byly navíc málo vidět. Při tréninku jsme se učili rozpoznávat detailní tvary v mapě i v terénu, vybírat z množství nepřehledných detailů ty výrazné a spolehlivé, v terénu bez výrazných bodů byl zvláště důležitý přesný odběhový směr (azimut). Buzola musí sedět vždycky.

Byla to super zábava ve skvělém kolektivu a aspoň pro mě to byly jedny z nejtěžších map, které jsem běžela a určitě nás to všechny velmi posunulo.

Vřele všem doporučuji věnovat čas tréninku na STM (srovnávací testy mládeže) a hlavně to zkusit už jako starší DH14, protože v tu dobu je nejjednodušší se do TSM dostat (pak už rozhodují i zaběhnuté závody) a rozhodně se to vyplatí. Hodně štěstí na testech  STM všem. 

Julča

 

Fotogalerie:

okdobris.rajce.idnes.cz/198_Svedsko_10.-18.7.2021_-_Frolunda%2C_treninkovy_kemp_TSM/

PS od trenérů:

Že se naši reprezentanti neztratili, to dokládají výsledky z měřených tréninků, na které se můžete podívat ve fotogalerii na rajčeti, spolu s pár fotkami. Poděkování patří organizátorům soustředění a řidiči a trenérovi Jindrovi Houskovi, který spolu s Dominikou Plochovou cestu mikrobusem do Švédska a zpět spolehlivě odřídili.

Jana B.

—————

Zpět