Proběhla akademie orientačního běhu Krasnice

15.02.2022 20:39
Akademie orientačního běhu Krasnice
9.-13.2.2022 se odehrála v Krasnicích, nedaleko Čáslavi, zimní akademie OB, pořádaná TSM, určená pro dorost (DH16-DH18). Z našeho oddílu se účastnila čtyřčlenná výprava ve složení: Julče Bambousková, Barča Housková a Annabelle Magazu v kategorii D16 a Matouš Petrilák v kategorii H18. 
Pestrý program se soustředil převážně na držení správného směru a používání azimutu jako jednu z nejdůležitějších běžeckých technik, ale také na hledání a určování důležitých bodů v lese a vybírání výhodných postupů při sprintu. Abychom se mohli soustředit na různé techniky, většinu tréninků jsme absolvovali na upravených (neúplných) mapách.
Hned po příjezdu ve středu večer jsme absolvovali první trénink, což byl nočák. Tento trénink jsme měli za úkol jít ve volném tempu na úplné mapě, abychom se mohli seznámit s terénem, který byl převážně rovinatý, ale zato velice zarostlý, místy dost komplikovaný a nepřehledný. Ráno, kdy jsme se probudili do krásného sluníčka a tepla na krátké triko, jsme se přesunuli do lesa na start závodního Middlu, který se běžel na mapě bez cest. Všichni jsme bezpečně (i po pár chybičkách, v náročnějších pasážích) doběhli do cíle a po výborném obědě jsme se vydali na první kombotech (kombinace technik, tento typ tréninku má několik částí, z nichž každá se soustředí na nějakou určitou techniku potřebnou pro orientační běh) v rámci kterého jsme absolvovali koridor, odbočovák (svižný běh po linii a následný azimut na kontrolu) a had na vrstevnicovce(neboli řetízek, velké množství kontrol blízko u sebe, kdy se v podstatě neustále nacházíte v dohledávce).
V pátek jsme poté běželi dva tréninky (oba bez cest) volně, dopoledne dlouhé postupy, na kterých nás zastihl déšť, zaměřené na dlouhé držení směru a kontrolování si objektů po cestě a odpoledne zeleného hada (mnoho kontrol hned po sobě, všechno v hustnících), abychom si částečně odpočinuli před sobotním závodním sprintem, který se běžel další den. Večer jsme se ještě seznamovali s aktualizovaným mapovým klíčem pro sprint (kdo ještě nestudoval, tak přečtěte alespoň toto: https://o-news.cz/novy-sprintovy-klic-je-na-svete/).
 Předposlední den akademie jsme se tedy všichni naskládali do autobusu, který nás odvezl do Čáslavi, kde se v roce 2019 běželo MČR ve sprintu. Po tréninku, řízku s chlebem a nákupu v Lidlu jsme přejeli do Záboří nad Labem, kde jsme pak vyčerpaní nějak odklusali druhý kombotech, tentokrát ve složení paměťáku, který byl ve velmi pěkném a přehledném terénu, a vrstevnicovky, které byla v podstatě celá v ostružiní. Po 90minutovém večerním rozboru už nám zbývalo se jenom bavit, zabalit se a pak se (ne)těšit na nedělní hromadný start. V 10 hodin ráno dalšího dne jsme tedy odstartovali, dokonce na kompletní mapě s cestami. Pro výborné 3. místo v kategorii D (D16+D18) si doběhla Julča, a Matouš se též v kategorii H umístil těsně za první polovinou. Myslím, že jsme si všichni velice zlepšili mapové schopnosti a také si to moc užili (smíchu nebylo nikdy dost) a nelitovali tedy ani tolik prošvihnutého oddílového víkendu na běžkách, i když nás samozřejmě mrzí, že jsme nemohli stihnout obojí.
Výsledky, kompletní program a fotky naleznete zde: reprezentace.orientacnibeh.cz/novinky/cist/1235
Další možností se zúčastnit otevřeného soustředění TSM je v termínu 1.-3.4. v Jižních Čechách. Deadline přihlášek do 30.3., určeno pro dorost DH16-18. Více info u Martiny.
 
Napsaly Annabelle Magazu a Julie Bambousková
 

—————

Zpět