Pokyny k účasti na závodech - všeobecné

16.10.2017 20:30

V podstatě všichni členové oddílu mají vlastní závodní zkušenosti, řada z nás jsou už závodní mazáci, tak jsou zde tradiční předzávodní informace spíše jako připomenutí po závodní pauze a pro nové a méně zkušené orienťáky. Aktuální informace si získávejte přímo z webů jednotlivých závodů, kde se objevují těsně před závody. V případě potřeby se ptejte svých trenérů. Především noví členové a začátečníci nechť se nestydí zeptat. Všichni jsme někdy začínali a o orienťáku jsme nevěděli skoro nic.

 

Aktuální info k závodům 21.10. a 22.10. (Babice u Kamenice):

- závody v sobotu: jednoduchá stránka v Orisu

- závody v neděli: jednoduchá stránka v Orisu

A společný web obou závodů s dalšími informacemi.

 

Hlavní informace k závodům


Závody v OB jsou v porovnání s mnoha jinými sporty informačně velmi dobře zpracovány, vše potřebné najdete obvykle den dva před závodem na webu pořadatele. A jak se na jejich stránky dostat? Z každého závodu, který máme v přihláškovém systému, je odkaz na web závodu (ikona domeček). Další možností je jít na ORIS, což je databáze všech závodů v celé ČR, a zde si podle data a zkratky pořadatele najít závod, na který se chystám. V poslední době jsou informace v Orisu často aktuálnější a rychlejší.

Na co hlavně zaměřit svou pozornost?

Shromaždiště: místo, kde je centrum akce, tj. parkování, sraz závodníků, občerstvení, ale třeba i stánky prodejců sportovního zboží apod. Sem je třeba dorazit, odtud je značená cesta na start a shromažďují se zde před a po závodě všichni účastníci. Na shromaždišti máme většinou svůj oddílový stan, kde je možné si odložit svoje věci (oblečení na převlečení apod.) před cestou na start. Když je hezky, nebo není místo na stan, najdeme se zde podle oddílové vlajky. Shromaždiště bývá často někde na louce za vesnicí či na kraji lesa, nastudujte si tedy předem cestu. Kdo nenajde ani cestu na shromaždiště, ten by mohl mít v lese na trati ještě větší problémy :-)

Příjezd na závod: na závody jezdí hodně lidí, startuje se tedy klidně i několik hodin (každá kategorie jinak a žádosti o společný start jsou celkem zbytečné). Abyste se stihli připravit včas na závod, je třeba přijet nejlépe tak hodinu před svým startem, záleží samozřejmě i na tom, jak je to daleko z parkoviště, na start atd. Svůj startovní čas zjistíte na webu závodu, příp. v Orisu. Většinou se uvádí v minutách od prvního startu (uvedený v pokynech jako 00).

Před startem: je třeba si zkontrolovat startovní listiny (můžu si špatně pamatovat svůj start, výjimečně mohlo dojít k nějaké změně ve startovce), připravit si popisy kontrol (kódy, podle kterých poznám v lese svou kontrolu), převléct se do běžeckého, zatejpovat kotníky (hlavně ti starší), přečíst pečlivě pokyny, prodiskutovat s trenéry či soupeři z oddílu správnou taktiku, rozcvičit se... a včas vyrazit na start. Pokud někdo nemá vlastní SI čip, je třeba si ho půjčit od trenérů (většinou vozí Jana N.).

Pokyny: hlavní dokument na webu závodu, kam pořadatel píše vše důležité. Tedy hlavně místo shromaždiště, čas prvního startu, vzdálenost na start, měřítko mapy, občerstvení na trati, zakázané prostory apod.

Výsledky: ideální je počkat si na výsledky hned na závodech (vyvěšují se na shromaždišti) a taky hned na místě probrat příp. chyby, ale i povedený závod s trenéry a ostatními soupeři. V cíli dostává každý účastník lísteček s mezičasy z jednotlivých kontrol, tak se dá snadno zjistit, kolik času nás která chyba stála nebo která varianta postupu byla ta lepší. Obvykle večer po závodě dává pořadatel výsledky na web závodu (či do Orisu).
 

Obecné informace ke všem závodům (hlavně v OB)

 

A navíc ještě pár obecných informací hlavně pro ty, co na OB závody teprve začínají jezdit:

 

Omluvení neúčasti: pokud jste přihlášeni na závod, ale nemůžete z nějakého závažného důvodu přijet (nemoc), dejte svým trenérům co nejdříve vědět. Je možné, že přihlášku půjde ještě zrušit. Na místě v den závodu už s tím ale nic neuděláme a peníze zaplacené za startovné a půjčení čipu propadnou. Při neúčasti (bez ohledu na důvody) budeme dodatečně vybírat peníze za zbytečně zaplacené startovné.

Přihlašujte se včas: termíny závodů jsou známy dlouho dopředu, naplánujte si tedy účast na závody předem a hlaste se raději dříve než pozdě. Dohlášky po termínu přihlášek bereme jen ve výjimečných případech. Jednak je to dražší, hlavně to ale přidělává zbytečnou práci (hlavně Janě N., která každý víkend dělá přihlášku i na několik nejbližších závodů).

A ještě pár praktických rad k vybavení vhodnému pro závody:

Oblečení na závod:

  •         dlouhé kalhoty (ideálně elasťáky, min. něco tenkého a lehkého)
  •         oddílový dres, příp. triko (při chladnějším počasí funkční tričko s dlouhým rukávem, na to oddílové tričko, při nižších teplotách nějakou větrovku či mikinu)
  •         počítejte s tím, že oblečení se může v lese zatrhnout o ostružiní

Oblečení na převlečení – rezerva do batohu, min. náhradní triko a ponožky, nejlépe vše

Boty na závod – běhací, jiné než v těch, ve kterých pojedete (při závodě můžete šlápnout do bahna, do potoka, ať pak nejste v mokrém, proto i ty náhradní ponožky), tkaničky na 2 uzly nebo zalepit izolepou

Buzolu – pro ty starší, co už neběhají po fáborkách určitě; může se ale hodit všem, do budoucna určitě pořídit; buzola patří na ruku, ne na krk!

SI čip – elektronický čip pro záznam času a průchodu kontrolami, kdo má, tak vlastní. Jinak je k zapůjčení od pořadatele nebo z oddílové rezervy.

Ostatní: Obal na mapu pro případ deště (kancelářskou folii), zavírací špendlík a izolepu (asi 4 cm širokou) na uchycení popisů kontrol na tričko

Pití a svačinu – něco lehkého ještě před závodem (tyčinka, banán apod.), něco víc po závodě

Na závody doporučujeme přijet už v oblečení na závod, k tomu na zahřátí další vrstvu navíc. Ušetříme si převlékání na místě. Oblečení na převlečení po závodě pak uložené v batohu
 

Pokyny k úspěšnému zvládnutí závodu

Po prezentaci:
U nejmenších dětí, které běží samy, doporučujeme napsat na zadní stranu popisů název vesnice, kde je centrum, a mobil na trenéry, dále jméno závodníka, startovní čas a číslo čipu
Vysvětlit popisy (kódová čísla)

Před startem a při závodě:

Linie:

  • Držet se fáborků, zkracovat jen ti zkušenější a na jasných místech
  • Dávat pozor, kde fáborky odbočují
  • Na mapě si hlídat, na kterou běžím kontrolu (a kontrolovat si kódová čísla, jestli razím svoji kontrolu)

Nefáborkované tratě: 

  • Dodržovat základní pravidla pro absolvování závodu:
  • Na startu poskládat mapu
  • Zorientovat si mapu a vymyslet postup na první kontrolu
  • Na každém postupu plánovat jistý bod před kontrolou a kontrolní body na postupu
  • Vyrazit s rozmyslem – na první kontrolu se závod nedá vyhrát, ale dá se snadno a rychle prohrát!

Všichni:

  • V lese je hodně závodníků, mají ale různé tratě. Nemůžu bezhlavě běžet za každým, koho v lese potkám
  • Když se ztratím, zastavit, zorientovat mapu a zkusit se najít.
  • Když nevím, zeptám se někoho, kdo běží okolo – nechte si ukázat ve své mapě, kde přesně jste
  • Když si nejsem jistý, vrátím se na místo, kde jsem ještě věděl, kde jsem – stejnou cestou, kterou jsem přiběhl
  • Když zjistím, že jsem přeběhl kontrolu (vynechal jsem ji), vrátím se na ni (když to zjistím na té další)
  • Když zjistím, že jsem vynechal kontrolu a jsem už o několik kontrol dál, tak se nevracím – budu ale diskvalifikován
  • Je to závod, takže makám až do cíle (žádné vybavování na trati s kamarády, na to je čas v cíli)
  • V cíli orazit cílovou kontrolu (pouze jednou), pak už se na trať nevracím.
  • Když mě při závodě píchá v boku, tak zvolnit, příp. na chvíli přejít do chůze a zhluboka dýchat. Pak se zase rozběhnout. Nejíst na poslední chvíli před startem.


Po závodě:

  • Vyčíst čas z čipu, vrátit čip trenérům nebo při vyčítání na shromaždišti (vlastní čip si necháváme)
  • Nakreslit si do mapy postup, kudy jsem běžel, a poučit se z chyb i z toho, co jsem udělal dobře


A nakonec je ještě spousta času na fotbálek či zábavu s kamarády :-)

 

 

—————

Zpět