Ohlédnutí za podzimní sezónou, zisk licencí do r.2024 a kam na orienťák v zimě

13.11.2023 19:43

Podzimní závodní sezóna je za námi. Byli jsme vidět na oblasťácích, na závodech žebříčku A i B, na štafetách, mistrovstvích ČR štafet a družstev a dalších závodech organizovaných v jiných oblastech. Našim svěřencům a členům se občas dařilo lépe, občas hůře.

*ZÍSKANÉ LICENCE*

Po posledním OŽ v Kolíně dne 5.11.2023 se uzavřel seznam získaných licencí pro rok 2024 - celkově děti a mládež získali 27 licencí, z toho 5x A a 22x B.

Zisk licence opravňuje nositele ke startu na Mistrovstvích ČR a ke startu a být klasifikován v ŽA resp. ŽB.

Gratulujeme všem úspěšným a děkujeme za výbornou reprezentaci oddílu !

Zatleskejte dětem a mládeži v tabulce licencí:

Zisk licencí do r.2024 (web).pdf (422385)

*CELKOVÉ VÝSLEDKY ŽA a ŽB, MČR*

Ocenění patří zejména novým Ačkařům (díky umístění v ŽB) - Bětce Kašparové (1. v D16B v ŽB) a Jonáši Etrychovi (11. v H14B v ŽB). V nejvyšším soutěží dorostu a juniorů - v žebříčku A - budou v r. 2024 naše barvy (kromě Bětky a Jonáše) dále hájit  Bára Housková, Tonda Jiras a Matouš Petrilák, kteří si zajistili licenci A výkony v letošním ŽA. Nejvýše vystoupala Barča Housková - 12. v D18A. 

Na MČR štafet pak trio Barča Housková, hostující Adéla Kotková a Bětka Kašparová získalo 19.místo v D18 ze 44 štafet, pěkné 19.místo obsadilo v neděli smíšené družstvo v prestižní kategorii DH18.

Štěpán Jiroušek (na fotce na předávce) a Jonáš Etrych přispěli k výbornému 11. místu štafety STC1 středočeského žactva na MČR štafet oblastních výběrů žactva, Barča Blehová se blýskla pěkným výkonem ve STC2 (15.místo celkově).

*CELKOVÉ VÝSLEDKY PODZIMNÍHO OŽ MLÁDEŽE v JEDNOTLIVCÍCH a DRUŽSTVECH*

Výsledky Středočeského podzimního OŽ mládeže (výsledky zde) a celoroční soutěže družstev žactva a dorostu Středočechů byly vyhlášeny v Kolíně ihned po skončení závodu.

Děti celý podzim bojovaly, někdo sbíral zkušenosti, někdo vystoupal na "bednu" na jednotlivých závodech nebo celkově. 

Nejvýše v celkovém pořadí podzimního žebříčku mládeže dosáhli v jednotlivcích:

v kategorii H14 - Jonáš Etrych 1.místo, Štěpán Jiroušek (věkem H12) 4. místo

v kategorii D18 - Annabelle Magazu 2. místo

v kategorii H18 - Marek Hruška 2. místo a Filip Španěl celkové 6. místo

v kategorii D10 - Terka Hrušková 5. místo

v kategorii H12 - Vašek Jetel 5. místo a Matěj Etrych 6. místo

V kategorii H16 - Lukas Magazu 5. místo.

Gratulace!

Z devíti závodů se počítalo 5 nejlepších, řadě dětí chyběly body kvůli málo závodům. Věříme, že i děti, které začínají, najdou příští rok cestu na více závodů. Orienťák je zkušenostní sport a závod v nových terénech i srovnání s kamarády je nejlepší škola.

V soutěži družstev žactva a dorostu Středočeského kraje si naši svěřenci vyběhli dvakrát druhé místo. Oproti loňským dvěma prvním místům je to mírný pokles, ale konkurence v rámci středočeských oddílu vzrůstá. Krásné poháry oceněným družstvům předal za Středočeskou oblast Tomáš Etrych. Jen škoda, že na pomyslnou bednu nás v družstvech vystoupalo jen pár - příště vyčkejte a zatleskejte sobě i soupeřům!

*REPUBLIKOVÉ TESTOVÁNÍ MLÁDEŽE*

V podzimním společném testování mládeže si naši dva borci vyběhli zařazení do TSM - B (Tréninkové středisko mládeže) pro rok 2024, blahopřejeme Báře Houskové a Jonáši Etrychovi.

Součást testů je O-400 (běh a paměť) - zkoušíme i na našich trénincích :-)

*SEZÓNA KROSů i ZÁŽITKOVÝCH ZÁVODů*

Závodní OB sezóna 2023 je za námi, ale před námi je dlouhý podzim a zimní období, které by všichni měli využít na zlepšení své fyzické kondice i orientačních dovedností.

V plném běhu je sezóna běžeckých krosů, kde jsou orientační běžci pravidelnými účastníky. Že nezahálíme, dokumentuje obrazová fotogalerie na rajčeti s momentky z Běhu republiky 28.října (v Dobříši), z Velké Kunratické a Velké Klínecké 12.11. 2024.

*FOTKY Z KROSů*

Inspirativní fotogalerie zde.

 

Vhodným doplňkem pro běžce je "lezení". Fotky z "lezeckého orienťáku" ve Sloupu v Čechách od trenérky Martiny jsou tam k vidění .

Koncem týdne vyráží několik štafet do Prahy na kultovní noční štafety HULK (s ražením do průkazky) a požitkáři 17.11. k Říčanům na SMIK (OB s migrujícími kontrolami, kde běžíte scorelauf a sbíráte bodované kontroly, které se na mapě pohybují podle "jízdního řádu".)

*KAM NA ORIENŤÁK V ZIMĚ*

Oddíly v oblasti organizují řadu veřejných tréninků a závodů, nám nejbližší jsou akce Pražské zimní ligy (PZL), více zde.

Vybrané akce jsou v oddílovém přihláškovém systému pro přihlášky předem. Dětem do DH20 oddíl hradí u většiny akcí startovné, protože podporujeme aktivitu, ostatním se startovné hromadně vyúčtuje později.

Méně znalým členům vždy rádi poradí s otázkou "Kam na OB?" trenéři.

Běžkaři se již těší na zimu a sněhovou nadílku, aby mohli trénovat objemy zdravým pohybem na běžkách či vyrazit na závody v lyžařském orientačním běhu.

Většinu "orientačních běhů" najdete v inf. systému ORIS. Zakliknete-li v rolovacím menu "všechny závody", objeví se vám široká nabídka lokálních závodů, včetně pro nás blízkých Jižních Čech.

***

Běhejte s rodinou i s kamarády, využívejte připravených tréninků a hlavně, aby vám orientační běh přinášel radost.

***

Sezóna byla spolufinancována (startovné, mapy, materiál, doprava ...) zejména (a nejenom) z těchto finančních prostředků:

Granty měst Dobříš a Mníšek pod Brdy, Národní sportovní agentura, Nadace OB, přijaté startovné z pořádání OŽ ve Voznici a z členských příspěvků. Zvýhodněné ceny nám poskytuje na běžecké vybavení Salomon. Děkujeme všem finančním partnerům a zejména vám rodičům za podporu dětí a celkovou podporu oddílu.

 

Za trenéry

Tomáš Etrych a Jana Bochenková

 

 

 

 

 

 

 

—————

Zpět