Na soustředění v Píseckých horách

19.03.2016 07:54

Skupinka našich nejstarších a nejšikovnějších dětí vyrazila už v polovině března na první letošní soustředění. Orienťácká sezóna letos začíná brzy, tak je potřeba se pořádně rozběhat a dostat se rychle "do mapy". Místem soustředění bylo okolí chaty Živec v kopcích nad Pískem. Čekalo nás několik nových a zajímavých tréninků, které byly náročné i pro nás, co potom pro skupinku píseckých orienťáků, kteří se k nám na této akci přidali.

 

V pátek 11.3.2016 jsme se v počtu osmi dětí (Klára a Julie Nentvichovy, Honza a Julča Bambouskovi, Kryštof, Max, Jáchym, Verča a Janička) a jednoho trenéra (Martin Bambousek) vypravili vlakem do města Písek na víkendové soustředění v tamních lesích. V Písku na vlakovém nádraží na nás čekal Kamil a přepravili jsme se na chatu Živec, kde na nás čekalo pár píseckých dorostenců a dorostenkyň, kteří se k nám na víkend připojili. Hned po ubytování jsme vyrazili na noční orienťák.

V sobotu jsme již v půl osmé vybíhali na ranní rozcvičku, a po snídani a krátké pauze jsme vyrazili na trénink. Běhala se hadice a shluk- tzn. muselo se běžet jen v části mapy, která byla vidět, okolo bylo bílo a poté dle vlastního pořadí oběhnout pár kontrol, které byly blízko u sebe.

První sobotní trénink - cílem bylo udržet se ve vyznačeném koridoru a "nevypadnout" z mapy.

 

Odpolední trénink se skládal z krátkých výběhů, ovšem byla to mapa bez cest. Naneštěstí jsem si zvrkla kotník a dál nemohla pokračovat a tak další tréninky budou popsány jen z vyprávění. Na večer jsme s Honzou vymysleli hru pro všechny děti, a zapojili i písecké děti, a Kamila a Martina.

Mapa bez cest a krátké okruhy - orientovat se dá dobře i podle terénních tvarů a porostů.

 

V neděli byla znovu ranní rozcvička, ale kdo odříkal 20 čísel čísla pí, běžet nemusel. Z píseckých neběžel skoro nikdo a od nás se rozcvičce vyhnul Honza (jak jinak). Po snídani následoval trénink "paměťák", kdy se na startu muselo podívat do mapy a zakreslit si nejdůležitější objekty na papír, a podle něj pak všechny kontroly oběhnout.

 

 

Asi nejtěžší trénink - každý dostal "prázdnou" mapu jen s popisy a do ní si dokreslil to nejnutnější z normální mapy, aby se podle toho mohl dostat do cíle. Většině se to podařilo :-)

Takto vypadal třeba "mapový plánek" Honzy B. (po použití)

 

Po obědě jsme se rozloučili s píseckým týmem a vlakem odjeli zpět do Příbrami, kde na většinu z nás čekali rodiče, aby nás odvezli na další trénink, tentokrát společný oddílový v Brdech.
Myslím si, že se soustředění vydařilo, počasí bylo taky hezké a nálada dobrá!

Za členy výpravy, Klára Nentvichová

Fotky ze soustředění - naše a OS Písek.

 

 

—————

Zpět