Na družstvech mezi písečnými dunami a vinohrady

18.10.2015 20:24

Pro každý, jen trochu větší oddíl je vrcholem celoročního závodění podzimní mistrovství ČR štafet a družstev. Zatímco žactvo reprezentuje na mistrovství svůj kraj a do krajských výběrů se vybírají nejlepší děti z celého regionu, dospělí staví do závodu klasické oddílové týmy. Důležité je tedy společné oddílové nadšení, a to nám letos rozhodně nechybělo.

Silné zastoupení OK Dobříš

Letošní MČR se konalo v unikátních terénech tzv. moravské Sahary – písečných dunách zarostlých lesem v okolí Vracova. Z OK Dobříš se do výběru středočeského kraje probojovali Verča Arnoštová, Julča Nentvichová, Anežka Jirasová, Jessika Kastnerová, Kuba Janda, Jáchym Kučera, Ondra Janda a Honza Tachezy, takže jsme mezi nejlepšími dětmi měli velmi silné zastoupení. Vůbec poprvé jsme ale na MČR postavili také vlastní dospělý tým, složený z několika trenérů a dalších dospělých závodníků.

Sobotní závod byl pro nás především seznámením s terénem a také konkurencí, protože ta na MČR se s úrovní ani oblastních, ani základních národních štafet nedá moc srovnávat. O významu družstev svědčí i to, že řada oddílů loví potřebné posily také mezi svými bývalými závodníky a kamarády z jiných sportů, aby mohli postavit co nejsilnější a také co nejvíce týmů. Mezi orienťáky jsme tak mohli vidět např. i Kubu Holušu, mistra Evropy v atletice v běhu na 1500 m, který startoval za svůj původní orienťácký oddíl z Opavy.

Největším zážitkem je závod společných oddílových družstev

Vrcholem mistrovského štafetového víkendu bývá vždy nedělní závod družstev, kde na rozdíl od klasických štafet běží v jednom týmu společně muži i ženy. Náš premiérový tým nastoupil v kategorii nejmladších veteránů ve složení Martin Bambousek, Katka Arnoštová, Kamil Arnošt, Jana Nová a Jindra Houska (v záloze byla ještě Lenka Mirčeva, která běžela sobotní štafety). Zkušenosti získané v sobotním závodě se vyplatily, všichni členové předvedli v nedělním závodě skvělé výkony. Naše družstvo se tak hned od začátku drželo mezi nejlepšími týmy z celé republiky, přitom mnozí naši borci běhají orienťák teprve několik málo let či dokonce měsíců, zatímco v řadách ostatních týmů byli často i bývalí reprezentanti. Díky dobře rozběhnutému prvnímu úseku (Martin B.) jsme se dlouho drželi v kontaktu s nejlepšími, po několikahodinovém souboji s tratí, počasím i soupeři z toho nakonec bylo krásné 12. místo, nejlepší z týmů středočeského kraje. Na premiéru naší „mladé“ sestavy na klubovém mistrovství rozhodně velmi pěkný výkon!

Výsledky z premiérového MČR družstev zdokumentované pro další generace :-)


Podobně se dařilo i našim dětem. Druhý tým STC (Středočeši), který byl z velké části postavený z dobříšských závodníků, se dlouho držel dokonce před papírově silnějším A týmem v první desítce mezi čtyřicítkou nejlepších družstev z celé republiky. Až teprve v samém závěru se prosadili nejlepší finišmani a tým STC B s našimi reprezentanty Julčou, Verčou, Kubou a Ondrou skončil nakonec na velmi pěkném 14. místě.

Mapa z nedělního závodu - čistý les a duny. Chtělo to přesný směr a rychlé nohy!


Následovalo dlouhé vyhlašování výsledků a ještě delší cesta z Moravy domů. Zážitek ze společného středočeského autobusu byl pro mnohé ještě silnější než samotné závodění :-), dohromady pak šlo pro všechny zúčastněné o skvělou motivaci do další sezóny. Dost možná nejen pro ty, co běželi letos, ale i pro další členy oddílu. Nemusíme přece příště zůstat jen u jednoho družstva, ne?!

Úspěšná sestava OK Dobříš (zleva Martin, Katka, Kejmil, Jana a Jindra)

 

Pro webové surfaře ještě odkaz na stránku závodu, naši oddílovou fotogalerii, dvě hodně povedené fotogalerie (pořadatelé, Kade), které krásně dokumentují atmosféru závodu a také TV přenos ze sobotních štafet. A podrobný článek i s postupy na Světběhu.

 

 

—————

Zpět