Letní soustředění Jizerky 18.-25.7.2020

27.07.2020 12:32

 

Sluníčko, borůvky, zurčení potůčků v bažinách, skály i kameny, borůvčí do půl pasu, záludné kontroly, nádherná horská panorámata, pestré tréninky, exkurze do podzemí Josefodolské přehrady, celodenní túra v Krkonoších, posezení při kytaře, večerní brífingy, spousta legrace, přátelská atmosféra v Potkávárně u Havrana v Karlově, a to vše v terénech Mistrovství světa v orientačním běhu 2021, které hostí Česká republika. To bylo týdenní soustředění OK Dobříš v Jizerských horách.

Začali jsme 3-etapovými závody Rumcajsovy míle na Valečově, pak už následoval vlastní program soustředění. Sportovně-relaxační "mřížka" Jany N. všechny pobavila, SI-paměťák v Potkávárně zorganizovaný Martinou na plánu budovy z 50.let potrápil i místního Pavla Procházku. V pondělí nás čekala zážitková klasika na mapě Rádlo 1:10000 (všichni překonali čas 80 minut), odpoledne bylo volno (či turistika na Slovanku), večer nočňák, v úterý dopoledne lesní sprint 1:4000 na oblíbené Kupkovance, odpoledne kombotech na mapě Břízky (otužilci se vykoupali v přehradě v Jablonci kousek u startu). Ve středu jsme vyrazili na celodenní túru do Krkonoš, která se vydařila. Start - Harrachov, Rýžoviště. Kočárky dosáhly Dvoraček a přes Kládovou cestu se vrátily na Rýžoviště, cestou na Dvoračky bylo možno potrénovat na kopce při tlačení kočárků. Hlavní vrcholová skupina to pak vzala přes hřebeny, památník Hanče a Vrbaty, pramen Labe, Pančavský vodopád, Kotel, Voseckou a v (téměř) cíli se výprava osvěžila v Mumlavě pod vodopádem. Ve čtvrtek dopoledne nás čekal Mudrlantský OB a odpoledne Mikrosprint. V pátek jsme absolvovali zajímavou exkurzi do přehradní zdi a štoly Josefodolské přehrady. Odpoledne jsem si zazávodili na mapě Královka 1:7500 v prestižních štafetách dvojic. Po večerním vyhodnocení dne nám zahrála ke zpěvu Jana Jirasová. Soustředění bylo zakončeno v sobotu dopoledne závodem na krátké trati na mapě Slovanka 1:10000, své si užili i roznašeči při umisťování kontrol.

Program soustředění připravili a zrealizovali nejen trenéři, ale ruku k dílu přiložili také dorostenci a dorostenka. Julie Nentvichová připravila dost dobrý kvíz na téma Co víš o Jizerských horách a OB, Martin a Ondra Snížkovi uspořádali premiérový Mudrlantský orientační běh (zapeklité otázky prohnaly závodníky až do údolí Kamenice) a Jáchym Kučera s Jendou Jirasem zorganizovali prestižní dvoukolový mikrosprint (kvalifikace a následně finále A-B-C) na mapě Potkávárna 1:1500. Všichni si zasloužili palačinku se zmrzlinou a symbolické poplácání po ramenou od spokojených účastníků.

 

Výsledky měřených tréninků jsou k nahlédnutí zde:

 

 

drive.google.com/drive/folders/1q7Ze5ZCurz2x02W1jJyOTJWHLonLDTv4?usp=sharing

 

 

Fotografie ze soustředění - od začátku do konce - jsou zde:

 

okdobris.rajce.idnes.cz/183_Letni_soustredeni_Jizerky_18.-25.7.2020/

 

 

a fotky od Jany N. (paměťák, Krkonoše) zde:

 

okdobris.rajce.idnes.cz/182_soustredeni_Jizerske_hory_-_Karlov_7_2020_foto_od_Jany_N./

 

 

Děkujeme všem za účast a věříme, že jste si tento týden užili se vším všudy:)

Poděkování patří i městu Dobříš, které se spolupodílelo na financování nákladů na soustředění a příspěvku účastníkům.

 

 

Jana B.

—————

Zpět