Jarní běžecký test

02.04.2015 21:12

Úvodní venkovní trénink jsme využili pro otestování běžecké kondice našich dětí. Loni na podzim jsme si na Vlašce vytyčili zhruba kilometrový terénní okruh, který budeme několikrát během roku běhat. Je to skvělý trénink závodního tempa a také schopnosti běžet rychle nejen po cestě, ale i v terénu mimo pěšiny, což je v orienťáku rozhodně potřeba.

Většina dětí absolvovala tento test už podruhé, máme tedy možnost srovnávat naše malé sportovce nejen mezi sebou, ale i jejich výkony na podzim a teď (což je pro každého jednotlivce to důležitější srovnání). Ve výsledcích potěšily především výkony několika dětí z červené skupiny, které začaly v zimě trénovat navíc i mimo společné tréninky (pod vedením Martina B.) a které se v porovnání s podzimním testem o kus zlepšily. Většina dětí ale svými časy zůstala tentokrát buď na stejné úrovni, nebo se dokonce spíš zhoršila. Ukazuje se, že přestože se v zimě snažíme v tělocvičně trénovat kvalitně, venkovní běhací tréninky a pravidelnou účast na závodech to nikdy nenahradí.

Teď nás ale čeká 3-denní oddílové soustředění a pak hned pravidelné středeční tréninky, takže kondici všichni brzy vylepšíme. Další srovnání na terénním okruhu nás letos určitě ještě čeká, pak se ukáže, kdo se na tréninku pořádně snažil a kdo si tam jde jen popovídat s kamarády :-)

Výsledky běžeckého testu: Lesni kros_Vlaska_2015_vysledky.xls (57,5 kB)

Časy z podzimního kola jsou na samostatném listu, děti ze zelené skupiny běžely kros teď na jaře poprvé.

 

A závěrem ještě pár informací zkopírovaných z loňského článku o terénním krosu:

Inspiraci jsme si vzali ze Švédska díky Martině, cílem tohoto tréninku je, aby si děti navykly na běh v terénu a neměly s tím pak při závodech problémy (někdo je rychlý na cestě, ale v terénu ztrácí). Je to trénink rychlého závodního tempa, díky ražení kontrol na trati je to ale zábavnější než jen klasické intervalové okruhy, navíc tím získáme mezičasy a vidíme, kdo má kde silné a slabé stránky.

Celková délka okruhu je asi 1,05 km, převýšení 25 m. Startuje se po krátkých intervalech, takže se děti na trati vidí a mohou se trochu vyhecovat. Okruh budeme běhat několikrát během roku, výsledky by měly ukázat, jestli a jak se děti zlepšují. Což je pro každého důležitější hledisko než absolutní srovnání dětí mezi sebou (každý má jinou trénovanost).

Výsledky dobře ukazují, jakou má kdo běžeckou kapacitu v terénu. Dobrý orienťák ale potřebuje při závodě jak rychlé nohy, tak dobrou hlavu-mapu a jen ten, kdo dokáže skloubit oboje, může být mezi nejlepšími.

—————

Zpět