Jak trénují borci

28.09.2015 09:54

Ondra Janda se jako první z našich dětí aktivně zapojil do činnosti středočeského sportovního centra mládeže, které se věnuje talentovaným mladým orienťákům ze všech krajských oddílů (i pražských). Na konci prázdnin se zúčastnil náročného týdenního soustředění na Šumavě. Zde jsou jeho zkušenosti z této akce. Příští rok se můžou přidat další borci OK Dobříš (ve věku min. 14 let, s dobrými výsledky a aktivně trénující a závodící). Tak se snažte, i podle Ondry to stojí za to!

 

Soustředění SCM v Šimanově na Šumavě

(vlastní reportáž Ondry Jandy)

Možná někteří z vás víte, že jsem se zúčastnil soustředění středočeské oblasti vybraných orienťáků kategorií 14 - 20 let, které se konalo 23. - 29. 8. v Šimanově na Šumavě. Soustředění probíhalo v duchu dopoledních mapových tréninků a odpoledních tréninků na zvyšování fyzické kondice - kolo, běh, triatlon. Mimo zmíněného také proběhly dva nočáky.

Přestože jsme všichni přijeli už v neděli odpoledne, první trénink proběhl až v pondělí ráno a běhali jsme tzv. kombotech, což znamená, že nám na startu rozdali mapy, které byly na postupech vybíleny a zmapované území bylo jenom v prostoru kontroly. Po této "chybějící mapě" jsme museli oběhnout celou trať. Tento typ tréninku byl pro mne nový a tudíž dost zajímavý.


Ukázka kombotech tréninku s mým postupem. Na mojí osmé (už azimutové kontrole) jsem se trochu uhnul z azimutu, ale našel jsem se podle zídky která pokračovala do nezmapovaného prostoru.


Ještě bych popsal další dva typy tréninku, které byly pro mě neznámé, ale velmi zajímavé a mapově přínosné. Jeden z nich vypadal tak, že jsme začínali na místě, kde byl cíl, z cíle jsme běželi asi 1200m na start po značené cestě a když jsme doběhli na start, teprve potom jsme vyběhli na trať, která končila doběhnutím do cíle. Tratě byli dvě a každá z nich měla jiný start, jedna byla specializovaná na mapu a druhá byla spíš běžecká.


Toto je varianta tratě zaměřená na mapu. Po modré cestě jsme vybíhali na start a červenou fixou jsou vyznačeny moje postupy. Bohužel jsem ztratil svojí mapu tak jsem našel nějakou mapu co se válela v Petrově autě který nás vezl na trénink a do ní jsem si zakreslil svoje kontroly.


Běžecká varianta stejného tréninku. Z cíle na start po nejkratší cestě. Pozn. Výsledný čas v obou variantách tréninku byl z cíle do cíle :-)


Druhý trénink, který mně zaujal, spočíval v tom, že jsme došli pod úpatí kopce (do cíle) a start byl na kopci na cestě u mýtinky. Odstartovali jsme, vzali si mapy a běželi jsme na vrchol kopce po cestě značené fáborkama. Tam byl teprve mapový start a běželi jsme malý okruh do cíle (ve skalách).


Varianta předchozího téninku zpestřená o výběh do kopce a mapovou částí ve skalách.


Soustředění bylo pro mě velice přínosné, získal jsem mnoho nových zkušeností a poznal jsem super lidi z dalších Středočeských oddílů a užil jsem si hodně zábavy.

 

Odkaz na výsledky na stránkách SCM.

—————

Zpět