Jak nastavit Livelox

04.06.2024 22:52

Ahoj, 

na závodech je Livelox už prakticky standard a začínáme ho stále častěji používat i pro naše tréninky. V tomto článku popíšu, jak si v Livelox vytvořit účet a nastavit trvalé propojení s hodinkami = když to nastavíš, budou se ti do Livelox AUTOMATICKY dostávat aktivity z hodinek (případně mobilní apky) tvého poskytovatele služby (tj. Garmin, Suunto, Polar atd., případně ze Stravy).

K čemu je Livelox dobrý

Přeci jen si dovolím krátký úvod na téma "proč se o Livelox zajímat". 

Livelox je super pomocník pro rozbory postupů po závodech nebo tréninku. Ukazuje mapu s tratí a na ní tvůj postup, stažený z GPS hodinek. Vidíš přesně, kudy jsi běžel(a). Můžeš porovnat zobrazený reálný postup s tvým plánem a udělat si závěr - byl plán správně? Byla realita v souladu s plánem? Kde se stala chyba? Na co si příště dám pozor?

Livelox umí vykreslit celý postup najednou, postupně ukazovat postup z kontroly na kontrolu, porovnat tvůj postup s ostatními závodníky, samozřejmě i populární živou animaci postupu. Jak tohle všechno z Liveloxu dostaneš si můžeme popsat příště. Teď pojďme zpátky k nastavení, základ je dostat do Liveloxu GPS záznam z hodinek.

Jak na nastavení Liveloxu

Doporučuju vytvořit si na Liveloxu účet a nastavit synchronizaci z hodinek automaticky. Je to nejpohodlnější cesta k pravidelnému používání, tj. pravidelné analýze tvých postupů. Nahrávání jednotlivých GPS souborů k událostem Liveloxu je zbytečně komplikované. Automatické nastavení je mnohem lepší.

Začneme vytvořením účtu (pokud ho už máš, můžeš tuto část přeskočit) - na www.livelox.com v horní černé liště vpravo klikni na Vytvořit účet. Objeví se tohle vyskakovací okno:

Všechno vyplň, heslo si pamatuj :-). Dole vyber možnost "No thanks, continue with Livelox limited". Premium účet jsme zatím nepotřebovali ani pro vytváření závodů a tréninků na Liveloxu. Pro běžné procházení postupů potřeba určitě není.

Nakonec klikni na Create account.

Přihlášení provedeš na úvodní obrazovce Liveloxu, v černé horní liště vpravo kliknutím na Příhlásit se.

Vyplň údaje z registrace účtu a už to frčí ...

Další důležitý krok je nastavení účtu a propojení s hodinkami. Na hlavní obrazovce Liveloxu po přihlášení vidíš v černé horní liště vpravo svoje jméno. Klikni a rozbalí se menu:

Vyber Můj účet a dostaneš se do nastavení účtu. Nejdřív doporučuju nastavit si klub OK Dobříš. Je to praktické, můžeš pak snadno vyhledat akce našeho oddílu, tedy tréninky. V sekci Kluby klikni na Přidat klub a začni vypisovat "OK Dobříš" - našeptávač zobrazí nabídku (viz obrázek), z ní vyber OK Dobříš a klikni na OK.

A jdeme na to propojení s hodinkami. V sekci Propojení s aplikacemi pro sledování GPS záznamů klikni na malý odkaz Editovat vpravo nahoře, viz obrázek:

Otevře se nastavení pro různé poskytovatele služby - tady musíš najít toho svého: Garmin, Suunto atd. Doporučuju nastavit zároveň i propojení se Stravou, kam nejspíš už své záznamy tréninku nahráváš. Když nastavíš třeba Garmin a zároveň Stravu, máš jistotu, že se záznam GPS do Liveloxu dostane. Buď ho tam dřív "pošle" Garmin nebo Strava. 

Vyber si svého poskytovatele /značku hodinek a klikni na Propojit se ..., jako příklad uvádím Suunto, ale úplně stejně funguje Garmin, Strava atd. Některé značky mají možnost nastavit další parametry - například Garmin umožňuje zatrhnout jen určité typy aktivit, které se mají do Liveloxu posílat.

Jakmile klikneš na Propojit se Suunto (nebo Propojit s Garmin atd.), dostaneš se na přihlašovací obrazovku dané služby. Tam se musíš přihlásit svým jménem a heslem k aplikaci hodinek (pozor, ne jménem a heslem do Liveloxu). Je to stejné, jako když se hlásíš do apky v telefonu nebo na web třeba Garmin Connect

Jakmile se přihlásíš, musíš ještě potvrdit, že dáváš svolení, aby daná služba (Garmin Strava, ...) posílala GPS záznamy do Liveloxu. Jakmile potvrdíš je to hotovo.

A teď už můžeš vesele běhat závody a tréninky a tvoje GPS záznamy se automaticky stahují do Liveloxu. Někdy to může chvíli trvat. Pozor, Livelox dostává data z aplikace (Garmin, Strava ...), ne přímo z hodinek. Nejdřív se tedy aktivita musí objevit třeba v garmin Connect nebo na Stravě, potom se teprve dostává do Liveloxu. Tedy hodinky musí být u telefonu, pak synchronizace běží.

A poslední tip - když to někdy nejede (tj na Livelox dlouho nic není a nevidíš trasu ani v telefonu), zkus na chvíli vypnout Bluetooth a znovu ho zapni. To většinou vyvolá synchronizaci s hodinkami a všechno se rozeběhne.

 

Tolik tedy k nastavní. Příště se podíváme, jak s Livelox pracovat.

Honza

—————

Zpět