Jak a kde trénovat v předjaří "za covidu"

23.02.2021 08:59

Ahoj sportovci,

situace v naší zemi nám nedává příležitost se setkat a společně hromadně trénovat, nicméně to neznamená, že nemusíme a nemůžeme dělat nic. Je potřeba, aby se k tomu postavil každý čelem a trénoval sám či společně se svými rodinnými příslušníky, mladší děti mohou kdykoliv oslovit své trenéry. Orienťák nám dává velkou výhodu – můžeme sportovat a posilovat fyzickou kondici a imunitu v přírodě.  

Občas můžete i ve ztížených podmínkách něco vyhrát, tam kde je to avizováno. Vylosovaní výherci běžkařských pomůcek s podpisem legendárního dálkového běžce na lyžích Standy Řezáče (m.j. trojnásobný vítěz Jizerské 50, ve svých 48 letech stále aktivně závodí a prohání mladé) jsou zde (gratulujeme, ceny – viz foto níže - budou předány JB při nejbližší příležitosti):

Běh do vrchu k Poustevně, zima 2020: Vašík Dostál, Matouš Petrilák, Jonáš Etrych

Na lyžích na Skalku, únor 2021: Tomáš Kubeček, Jáchym Kučera, Marek Hruška

Pár tipů, co dělat v předjaří, se dočtete níže:

V ideálním případě se dokopejte k venkovní aktivitě, alespoň:

  • Děti (resp. kategorie DH10-14) 2-3 x týdně.
  • Dorostenci a dospělí 3-4 x týdně (DH16 a starší)
  • Z toho 1x mapový orienťácký trénink

Kromě toho jakékoliv cvičení doma se také počítá. Protahování a posilování se může stát klidně každodenním rituálem. Stačí málo, ale pravidelně. Protahování krční páteře při dnešní intenzitě koukání do počítače či telefonu je nutnost!

A kde a jak trénovat venku?

Před jakýmkoliv tréninkem venku, zejména teď v zimě dbejte na pořádné rozcvičení. Začít od hlavy směrem dolů, 20-30 s každý protahovací cvik. Trénink pak začínejte cca 10 minutovým pomalejším během, aby se tělo zahřálo. Nepodceňovat!

Individuální mapové tréninky – viz oddílový přihláškový systém. Mapu si vytisknete, kdo nemá barevnou tiskárnu, obrátí se na pořadatele tréninku.

Momentálně doporučujeme:

  1. Orienťácký trénink Kytín –  mapa Jezírko.
    1. Zelená a žlutá skupina trať T2 či T3. K délce trati si přičtěte ještě cestu z cíle k autu.
    2. Oranžová a červená skupina trať T4, T6 či T8. Pěkný terén, pěkné tratě.
  2. Orienťácký trénink Nový Knín – mapa Bor.
    1. Zelená a žlutá skupina - tratě Zelená, Žlutá a jejich varianty. Cca polovina tréninku je v otevřeném terénu, který občas dělá v orientaci problémy.
    2. Oranžová a červená skupina - tratě Oranžová, Červená a jejich varianty. Včetně vrstevnicového okruhu. 
  3. Tratě v areálu pevných kontrol v Příbrami na Svaté Hoře, neomezeně (jen pozor na to, že občas si turisté terčíky odnášejí domů.., takže může některá kontrola chybět)
  4. Orienťácký trénink Voznice-Chouzavá – tratě pro všechny kategorie. Žlutá a zelená – DH10, DH12B, DH12A=T3. Náročnější tratě A,B,C mají reflexy a dají se běhat jako nočňák a mají také varianty bez cest
  5. Výběh do Dobříšského parku – Zelená a Žlutá skupina – vezměte rodiče, vymyslete si okruh dle vaší fyzické zdatnosti a dejte si ho jednou každý týden. Zaznamenávejte si čas a udivíte, jak budete mít za 2 měsíce čas o 20% lepší. Nejde o délku, jde o pravidelnost.
  6. Výběh k Poustevně k baroknímu areálu Skalka – tak jak bylo na našich stránkách zveřejněno na konci loňského roku, dejte si výběh po zelené značce od posledních domů v Mníšku pod Brdy až k Poustevně na samém vrcholu. Jednou měsíčně je to výzva pro všechny, nejmenovaná trenérka to zkouší skoro každý týden.
  7. Ti, co nemají individuální tréninkový plán, můžou dělat co je baví. Chladnější počasí je obecně o pomalejším běhu na delší vzdálenosti, kde se buduje obecná rychlost. Je potřeba se vyvarovat intenzivního vdechování studeného vzduchu, který může způsobovat různé záněty. Tzn. pomaleji, ale delší trasu. Je-li tepleji, zařaďte i rychlejší úseky
  8. Běhejte po cestách, lesem, přes kmeny, klacky, nahoru, dolů. Je úplně jedno jak a kde, jen je potřeba nezahálet. Najděte si to, co vás baví. Pozor na kluzké klacky a kořeny!
  9. Pokud se oteplí nad deset stupňů, kdy už není zima na ruce a nohy, vytáhněte kolo. Je to příjemné zpestření, pro tělo jiný, ale důležitý pohyb.

Pokud chcete prokonzultovat sportování, OB tréninky či vymyslet konkrétní běžecký trénink či aktivitu, neváhejte kontaktovat svoje trenéry! Věříme, že se ve větším či menším počtu brzy potkáme.

 

Za trenéry

Pavel Jiroušek


—————

Zpět