Fotky a reportáž se soustředění na Nových Hutích

20.02.2022 14:19

Zimní běžkové soustředění je už za námi. Víkend 11.-13.2.2022 jsme společně strávili na stejném místě jako v minulých letech, v hotelu Kodrea na Nových Hutích na Šumavě.

Fotky ze soustředění jsou milou vzpomínkou:

okdobris.rajce.idnes.cz/206_Zimni_soustredeni_Nove_Hute_11.-13.2.2022/

Po dvou letech, kdy jsme sem opět mohli zavítat, nás přivítala opravdová paní zima se spoustou sněhu, perfektním počasím a čerstvě upravenými tratěmi. My jsme si přivezli dobrou náladu a chuť si užít celý víkend s partou kamarádů. Rolba z lyžařského areálu Zadov nám navíc přichystala tréninkové kolo přímo na louce za hotelem.

V pátek po večeři započal program hrou “Běhací scrabble”. Rozdělili jsme se do týmů, na různých místech hotelu sbírali písmenka na tvorbu slov, která jsme následně přidávali na tabuli. Ze začátku šlo vše snadno, ovšem ke konci, kdy už zbývá málo písmen, nám nezbývalo nic jiného, než hledat naprosto neznámá a nelogická slova ve slovnících spisovné češtiny. Při jejich tvorbě jsme se hodně pobavili a nasmáli.

V sobotu nás čekaly dopolední tréninky zaměřené na běžkovou techniku. Byli jsme rozděleni do několika skupin dle věku, stylu běhu a výkonnosti. Pilovali jsme klasiku i bruslení a snažili se zlepšovat svůj běžkařský styl.

Odpoledne pro nás trenéři připravili výlet, při kterém jsme ve skupinách vyrazili do okolí Nových Hutí a navštívili blízké i vzdálené cíle a vesničky. Někteří zdatnější a odvážnější si na konec výletu sjeli modrou sjezdovku na protějším kopci. Na túry vyrazili i rodiče.

Večer jsme si probíhali orienťák paměťák na SI čipy a bez mapy po chalupě, ti nejmenší si dali zvířátkový. Žlutí a červení si zaběhli kontroly v daném pořadí a nakonec dostali malý kvíz, ve kterém odpovídali na otázky z pravidel orientačního běhu a poznávání hřbítků a údolíček. Mladší přiřazovali k obrázku piktogram a mapovou zančku. Za každou chybu se připočítalo 10 sekund, což kompletně rozházelo výsledkovou listinu.

V neděli ráno jsme se všichni sešli před hotelem. Trenéři a rodiče pro nás připravili tradiční biatlonové štafety, které jsou vždy vyvrcholením soustředění. Pět nejstarších a nejzdatnějších běžkařů si vybralo své týmy a mohlo se začít závodit. Každý musel uběhnout dvě kola a navštívit střelnici vybavenou tenisáky a barevnými boby jako terči. Na toho, kdo netrefil terč, čekalo jedno trestné kolo. Po tomto závodě čekala podobná zkouška i rodiče. Byla to náramná zábava napřed pro rodiče a poté pro děti a mládež.

Po posledním obědě, před odjezdem domů, byly ve společenské místnosti vyhlášeny výsledky sobotního orienťáku a biatlonu. Všichni si měli možnost odvézt domů medaili v podobě fidorky, nové běžecké zkušenosti a spoustu zážitků.

Myslím, že jsme si všichni tento zimní víkend opravdu užili a vraceli se domů příjemně unavení, současně nabití energií a natěšení na příště. Chtěla bych za všechny účastníky moc a moc poděkovat rodinám Lorencovým, kteří zařizovali organizaci soustředění a chystali sportovně-společenský program. Poděkování patří také Martinovi Snížkovi za fotogalerii.

Věříme, že letos si podobných společných akcí užijeme více.

Za účastníky

Alžběta Kašparová

—————

Zpět