Finále Přeboru škol v Prostějově 7.6.2022 - bronz a 3x velká bedna pro Gymnázium K.Čapka Dobříš

08.06.2022 22:18

7.6.2022 se v Prostějově konalo celostátní finále Přeboru škol v OB.

Podivejte se na TV reportáž ve Sportu v regionech.

Gymnázium K.Čapka Dobříš mělo své reprezentanty v obou hlavních kategoriích díky vítězství dobříšských žáků a studentů v krajském kole Přeboru škol Středočeského kraje - tedy v kategorii žáků 2.stupně (DH7+DH9) a studentů středoškoláků (DS+HS).

Fotografie z dílny Honzy Herynka jsou v oddílové fotogalerii.

 

Na zážitky z úspěšné výpravy se JB ptala Barči Houskové, držitelky individuální bronzové medaile v kategorii D9.

 

JB: Ahoj Barčo. Do Prostějova jste jeli již den předem - jak jste využili volný den ? Kdo jel s výpravou jako vedoucí? A kde jste spali ?
BH: Ano, přijeli jsme už den předem, zaprvé proto, že kdybychom měli v den závodu (start 00=10 hodin) přijet až do Prostějova, odjížděli bychom moc brzo a zadruhé proto, že den před závodem odjížděla třída tercie na ekokurz, který se konal velmi blízko k centru závodu, takže nás vzali autobusem s sebou. Přespali jsme s tercií u nich na ekocentru ve spacácích a na karimatkách ve volné místnosti. Vedoucí naší výpravy byl pan učitel Daniel Hošek. Volný den před závodem jsme využili na tradiční předzávodní rozklus a poflakování se.
 
JB: Záštitu nad závodem převzal předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval. Jak proběhlo slavnostní zahájení?
BH: Ještě před začátkem závodu jsme slyšeli z reproduktorů rozhovor s Janou Brukovou (Cieslarovou), která je mistryní světa v orientačním běhu z roku 1991 v Mariánských Lázních. To bylo zajímavé.
 
JB: Běhalo se na sprintové mapě PROSTĚJOV VELODROM 2022, 1:4000, E=2m. Jak vám sedla mapa? Byly tam nějaké záludnosti?
BH: Závod byl v podobě městského sprintu. Tím, že závodili i neorienťáci, byla trať postavena velmi jednoduše a ten, kdo měl v orienťáku už nějaké zkušenosti, si s tratí lehce poradil. Trať ale byla náročná v délce. Městské sprinty obvykle mívají směrný čas vítěze kolem 12 minut, zato tento závod měl směrný čas vítěze 20 minut. Na začátku vedla trať po sídlišti, závodník si musel dát pozor, aby se nepřepočítal v domech. Potom se vbíhalo do zarostlého lesoparku, kde sice byly kontroly jen na cestách, ale běžet v lese na sprintové mapě je velký nezvyk, takže si musel závodník dávat pozor, aby kontroly nepřeběhl. Konec tratě byl jediný složitý, protože už se v mapě objevily prvky jako třeba nepřekonatelný plot, branky, zdi a zastřešený prostor. Pak už byl jenom finiš po atletické dráze.
 
JB: Jak jste se připravovali na závod? Připomněli jste si společně hlavní zásady při závodu v městském sprintu a taktiku  v týmové soutěži? Část účastníků běžela o víkendu MČR na KT v Jizerkách - jak bys(te) tyto závody a mapy porovnali?
BH: Na závod jsme se moc nepřipravovali, jenom rozklus a rozcvičení. Tím, že byli v našem týmu samí orienťáci, všichni už věděli, co mohou od městského sprintu čekat. Oproti víkendovému MČR na KT byl tenhle závod mapově hodně lehký a šlo skoro jen o to, jak rychle kdo běhá. Na MČR, které se navíc konalo ve velmi komplikovaném terénu jizerských hor, byla hlavní závodní psychika a mapování.
 
JB: Do týmové soutěže školních družstev se počítají v každé kategorii dva nejlepší závodníci za školu. První v celkovém pořadí získal 40 bodů, druhý 39 bodů atd.., a to jen ze započítaných závodníků. 40 bodů se zjistilo podle počtu nejvíc obsazené kategorie (počet škol x2). Trochu složité počítání. Víte, jaký program byl použit pro výpočet výsledků?
BH: Upřímně já, ani kdokoliv jiný v našem týmu jsme se v bodování  a v bodovém systému moc nevyznali.
JB: Tak já vám to prozradím. Program na výpočet výsledků vytvořil Ondra Španěl pro krajské kolo přeboru škol Středočeského kraje, který náš oddíl pořádal 18.5.2022 v Dobříši a poskytl ho Českému svazu orientačních sportů k volnému použití pro přebor škol. Program se skvěle osvědčil.
 
JB: Jak se dařilo družstvu DH7+DH9 - 2.stupeň ZŠ (resp. odpovídající třídy víceletých gymnázií)? A nejcennější výsledky holek a kluků?
BH: Družstvo DH7+DH9 po sečtení bodů obsadilo celkově 4.místo a odváží si do Dobříše hezký pohár.
A jednotlivci:
V kategorii D7 se umístila Justýnka Baštová na 9. místě a Verča Blehová na 35. místě. 
V kategorii D9 se umístila Bětka Kašparová na 5. místě, já (Barča Housková) na 3. místě a Áďa Housková na 24. místě.
V kategorii H7 se Tonda Szárszoi umístil na 21. místě, Tomáš Hruška na 41. a František Jiras na 47. místě.
V kategorii H9 se Tonda Jiras umístil na 10. místě, Filip Španěl na 16. a Kryštof Peckl na 29. místě.
 
JB: A co středoškoláci, kategorie DS+HS?
Družstvo skončilo celkově 11.
Výsledky jednotlivců:
V kategorii DS se Julča Bambousková umístila na 5, místě a Verča Arnoštová na 24. místě.
V kategorii HS se Martin Snížek umístil na 15. místě, Kuba Janda na 27., Ondra Snížek na 28. místě a Jenda Herynek na 35. místě
 
Odkaz na celkové výsledky  zde , jednotlivci pak v ORISu zde
 
JB: Myslíte, že jste udělali radost Vašemu tělocvikáři pan Švancarovi ?
BH: Myslím, že ano :-)
 
JB: Jak jste cestovali domů? Užili jste si taky trochu legrace?
BH: Cesta domů byla docela složitá - Autobus do Olomouce, vlak na Hlavák, tramvaj a pak zase autobus. Uteklo to ale docela rychle a byla legrace.
 
JB: Co zajímavého byste ještě chtěly sdělit za holky? Co by asi chtěli sdělit kluci?
BH: Byla to rozhodně fajn akce a myslím, že to můžu napsat za všechny!
 
JB: Děkuji za rozhovor a přeji zdárný konec školního roku a hodně sportovních úspěchů i pozitivních zážitků s orientačním během.
 
***
 
Sportovní činnost oddílu OK Dobříš a podpora zavádění OB do škol je spolufinancována z grantů měst Dobříše a Mníšek pod Brdy.


 
 


 


—————

Zpět