Dorostenci ve Švédsku

11.11.2016 20:45

Nejlepší dorostenci se kromě oddílového programu účastní také akcí tréninkového střediska mládeže (TSM). Vrcholem letošní přípravy TSM byla určitě jarní skandinávská expedice s tréninky a závoděním ve Švédsku. Své zážitky s námi sdílí Ondra Janda.

 

Ahoj všichni :-)

Před 5 měsíci (v půlce května) jak už teď možná někdo víte, jsem byl s TSM ve Švédsku. Já osobně jsem tam jel s cílem zaběhat si v krásných Skandinávských terénech v rámci týdenního soustředění a potom si zaběhnout asi nejslavnější závod na světě (mezi orienťáky :-) Švédskou Tiomilu, které se každý rok účastní asi cca 10 tis. lidí. Do Švédska jsme jeli auty s trenéry nebo obětavými rodiči přes Německo do přístavu Rostock a odtamtud nás svezl trajekt do Stockholmu. Což byla fakt bomba, protože já jsem trajektem nikdy v životě předtím nejel, takže super zážitek. Na týdenní soustřeďko před Tiomilou nám ochotně půjčil svou klubovnu oddíl OK Milan z Nory. Ta klubovna byla moc pěkná s kuchyní, saunou atd. prostě takový větší srub. Přes týden jsme měli tréninky dopoledne, odpoledne a na zpestření i v noci.

Klasika z těžkého terénu. Tak schválně kdo by to zvládnul zaběhnout celé bez chyby :-)

 

Mapa z odpoledního závodu pořádaného OK Milan. Trošku jiná liga oproti českým terénům:-)

 

Mimoto jsme taky viděli trénink místního oddílu, který byl skoro stejný jako naše, akorát tam měli občerstvovačky :-). Jeden den z celého týdne jsme měli volnější a dopoledne jsme jeli do Jonkopingu trochu poznat Švédskou kulturu.

 

Stala se tam ale menší nehoda, jelikož jsme Matyášovi hodili kachničku do kašny, a on se s ní zkrátka nechtěl rozloučit :-)

Když jsme viděli jak si to Matyáš dopoledne užíval v kašně tak jsme se po obědě vydali do tamního lesíka otestovat kvalitu místní bažinky :-)

Jídlo jsme si vařili po skupinkách 3-4 lidí z vlastních surovin. Někdy, obzvlášť některé skupinky překvapili zvláštními jídly, třeba nedopečené kuře atd. :-) takže taky zajímavý. Po týdnu plném trénování jsme přejeli asi 200km do lyžařského areálu Falun, kde se běžela Tiomila.

Mapa z Tiomily. Docela mě to překvapilo protože jsem to čekal daleko těžší. Obecně všichni kdo běželi dětskou štafetu říkaly že to bylo celkem jednoduchý.

 

Já jsem běžel dětskou štafetu kde startovalo asi 300 štafet a každý úsek měl tak 3 - 5,5 km. Doběhl jsem spokojený, že jsem doběhl :-) Vzápětí za dětskými štafetami startoval závod žen, no a nakonec to nejlepší, závod mužů, kde startovalo asi 500 štafet takže fakt maso. Přes celou noc tam byla velkoplošná obrazovka a ti co zrovna neběželi nebo nespali sledovali závod. Závod mužů byl rozhodně nejnapínavější a s kamarády jsme ho sledovali dlouho do rána.

Celkově to byl boží zážitek a moc jsem si to užil. Poznal jsem nové terény a super lidi :-). Tak doufám že v příštích letech možná vyrazí výprava OK Dobříš do Švédska :-).

Ondra

 

PS: Někteří z vás se divíte proč je to tak pozdě, až po 5 měsících že to píšu. No je to proto že jsem byl zkrátka línej :-/

 

Pro zájemce článek v pdf s lepší čitelností map a postupů: Reportáž ze švédska.pdf (1,5 MB)

foto: Bára Vyhnálková (RIC) + další její fotky.

—————

Zpět