Běžecký test na Vlašce - září 2015

25.09.2015 21:30

Na pořádné rozběhání a naladění závodního tempa do podzimní sezóny jsme si ve středu 23.9. dali v rámci tréninku další kolo našeho běžeckého testování. Slouží nám k tomu zhruba kilometrový okruh vedený terénem poblíž Vlašky - s poměrně náročnou podložkou a zvlněným profilem, prostě simulace toho, co nás pak čeká v lese při závodech. Potěšitelné je, že většina dětí se v porovnání s jarními výsledky zlepšila, hlavně ti, co chodí na tréninky a závody pravidelně a přistupují k tomu poctivě.

Výsledky posledního testu: Lesni kros_Vlaska_vysledky_zari 2015.xls (147 kB)

Najdete tam také časy z předchozích testování, tak můžete porovnávat. Podle věku absolvovaly děti od jednoho (nejmenší) až po tři kola.

 

A závěrem ještě pár informací zkopírovaných z úvodního článku o terénním krosu:

Inspiraci jsme si vzali ze Švédska díky Martině, cílem tohoto tréninku je, aby si děti navykly na běh v terénu a neměly s tím pak při závodech problémy (někdo je rychlý na cestě, ale v terénu ztrácí). Je to trénink rychlého závodního tempa, díky ražení kontrol na trati je to ale zábavnější než jen klasické intervalové okruhy, navíc tím získáme mezičasy a vidíme, kdo má kde silné a slabé stránky.

Celková délka okruhu je asi 1,05 km, převýšení 25 m. Startuje se po krátkých intervalech, takže se děti na trati vidí a mohou se trochu vyhecovat. Okruh budeme běhat několikrát během roku, výsledky by měly ukázat, jestli a jak se děti zlepšují. Což je pro každého důležitější hledisko než absolutní srovnání dětí mezi sebou (každý má jinou trénovanost).

Výsledky dobře ukazují, jakou má kdo běžeckou kapacitu v terénu. Dobrý orienťák ale potřebuje při závodě jak rychlé nohy, tak dobrou hlavu-mapu a jen ten, kdo dokáže skloubit oboje, může být mezi nejlepšími.

 

 

—————

Zpět