10MILA 2018

05.05.2018 20:30

Minulý rok na velikonočním soustředění jsem se seznámila s orienťáky ze švédského oddílu Tumba-Mälarhöjden OK a tak jsme (já a táta) za nimi letos vyrazili na velké závody Tiomila.

 

Z pražského letiště (kde jsme mimochodem potkali Jiřinu Ptáčníkovou, Barboru Polákovou, Pavla Lišku, a spoustu orienťáků) jsme odlétali ve středu dopoledne.

Švédsko nás vítá

 

Odpoledne jsme se po několika hodinách cestování konečně dostali do městečka Tumby. Tam nás už čekal Lasse (trenér z místního oddílu), který nás ubytoval.


Ve středu odpoledne jsme vyrazili na kratší trénink prozkoumat švédské lesy za Lasseho domem a kochat se jimi.

 

Ve čtvrtek jsme dopoledne opět trénovali v lesích kolem Tumby, na oběd a na procházku jsme si zajeli do Stockholmu a odpoledne nás na svém mapovém tréninku přivítal oddíl Tumby, kde jsem se seznámila s místními orienťáky, kteří mě učili švédská slovíčka a já je česká.

Takovýhle terén mít kousek od domu... :-)

 

Stockholm

 

V pátek už jsme se šli jen rozběhat před Tiomilou a nakoupit švédské speciality jako blåbärssoppa (borůvkový polévko-džus) nebo messmör (sladkoslané máslo).


V sobotu ráno jsme přijeli na parkoviště Tiomily. Došli 2,8 km od parkoviště ke stanům (ano, měřila jsem to), jsme vyfotili hromadnou fotku a rozcvičili se. Pak už startovaly první úseky na hromadném startu.

Já jsem běžela v dorostenecké štafetě za Tumbu druhý úsek ze čtyř a umístili jsme se na 202. místě.

V cíli

Farsty z Tiomily

 

Odpoledne jsme vystáli dlouhou frontu na oběd a sledovali pětičlennou ženskou štafetu. Večer jsme zafandili prvním úsekům desetičlenné mužské štafety a odjeli přespat.

Start mužů

 

Táta běžel devátý úsek a my přespávali v Tumbě, takže jsme museli vstávat v půl páté ráno. Jeho štafeta skončila na 82. místě, což bylo nejlepší umístění týmu za poslední roky.

Jelikož pořadatelé připravili letošní Tiomilu delší, než všichni čekali, museli jsme se po tátově doběhnutí rozloučit a spěchat na vlak, který nás zavezl na letiště a krátce po poledni jsme odlétali zpátky do Prahy.

Tumba-Mälarhöjden OK a já

 

A domů...

 

 

Moc jsem si Tiomilu užila a doufám, že někdy vyrazíme jako štafeta OK Dobříš :-).

 

Verča Arnoštová

 

Všechny fotky zde.

 

 

PS: Tiomily se kromě nás zúčastnili v barvách TSM taky Ondra a Pavel Jandovi. O jejich zážitcích se dočtete třeba v nějakém dalším článku.

 

—————

Zpět