Zimní orienťácké tréninky 2017

06.02.2017 21:41

***Aktualizováno - dole v textu*** Nejlepší čas pro kvalitní trénink je možná trochu paradoxně právě v zimě, a tak i letos budeme pokračovat v zimních mapových trénincích pro "starší a pokročilé". Navíc zrovna v zimě se do toho mnohým úplně nechce, proto je jednodušší přidat se ke společnému tréninku s ostatními a užít si originální orienťácké proběhnutí, jakého se na běžných závodech nedočkáte.

 

Tréninky jsou určené zejména starším dětem (HD14+ či šikovným HD12), které už potřebují trénovat více i přes zimu. Zvládnout by je měly i děti - začátečníci z červené skupiny, které zejména potřebují doplnit své mapové zkušenosti, aby nebyly na jarních závodech v nevýhodě. V oddíle je ale taky čím dál víc dospělých – aktivních závodníků, i pro ně jsou tyto tréninky vhodnou příležitostí, jak vylepšit svou mapovou techniku. Tréninky budou jednoduše organizované a v termínech, na kterých se pravidelní účastníci domluví. Upřesnění místa a času tréninku se objeví zde na oddílovém webu a ve vzkazech. Zájemci o trénink by měli vedoucímu tréninku dát včas vědět, že chtějí běžet, aby měli připravenou mapu (příp. oddílovou čelovku).

 

Noční mapové tréninky

Noční orienťák je skvělý způsob, jak si i v českých podmínkách a v jednoduchých a známých terénech zajistit trénink orientace na úrovni těžkých terénů. Minimální viditelnost donutí každého soustředit se 100% na mapu, používat buzolu, jisté body… vše to, co by měla správná orientační technika obsahovat. Dobré návyky z nočního orienťáku se pak skvěle využijí i při normálních závodech.

Noční tréninky budou probíhat přibližně jednou týdně, většinou ve čtvrtek večer kolem 18:30 hod., na mapách okolo Dobříše a Mníšku pod Brdy (střídavě, aby aspoň něco stihli i ti s obtížnějším dojížděním). První tréninky budou formou společného výběhu ve skupině, takže to zvládnou i začátečníci. Pro zájemce jsou k dispozici kvalitní čelové lampy, na kontrolách bývají reflexní pásky, takže jsou i v noci krásně vidět. Později během zimy se zúčastníme také některých tréninků pražského nočního seriálu F1. Dva tréninky máme přímo v našich terénech, těch bychom se zúčastnili místo našeho normálního tréninku v hale.

Účast na nočních trénincích je ideální zakončit na jaře startem na nočních mistrovstvích (krajské od HD14, resp. MČR HD16).

 

Zimní mapové výběhy o víkendech

Další možností jsou společné mapové výběhy na starých mapách. Tréninky budou probíhat zhruba 1x měsíčně v sobotu nebo neděli odpoledne a v terénech v okruhu cca 15 – 20 km okolo Dobříše. K dispozici budou staré OB mapy s redukovanými informacemi, obvykle pouze vrstevnice, voda a kameny, což by mělo sedět i na starých mapách. Tratě budou středně dlouhé s různými délkami, poběží se buď společně, nebo individuálně. Natrénujeme si tak nejen fyzičku, ale také schopnost generalizace a přečtení toho podstatného, co platí i na 15 let staré mapě. Opět jde o skvělý trénink hrubé orientace, držení azimutu a přípravu na náročnější terény, se kterými se můžeme setkat v zahraničí, ale i na mistrovských závodech u nás doma.

Aktuální trénink


Další příležitostí je jedna z akcí PZL, která se koná u nás na Brdech - Brdy Speciál.

Termín: sobota 11.2.

Místo: Voznice

Přihlášky přes oddílový přihláškový systém

Více info na webu akce.


Starší tréninky - archiv pro ty, co si chtějí trať oběhnout dodatečně:

Ovčínek - Ready to Sweden

Termín: neděle 15.1. odpoledne, sraz ve 14:30 hod. na křižovatce nad Starou Hutí (vedle D4) (místo srazu: https://mapy.cz/s/1jejx). Je také možné zaběhnout si trénink sám kdykoli jindy, na kontrolách jsou červeno-bílé fáborky.

Trénink je hodně podobný tomu, jak vypadá orienťák ve Skandinávii. Na mapě se dá spolehnout hlavně na vrstevnice, kameny a vodu, porosty spíše naznačují, jak by asi mohly vypadat (mapa je 15 let stará). Cesty chybí úplně. Takto připravená trať by měla vést k důslednému čtení terénních tvarů, používání azimutu a hlavně plánování postupových a jistých bodů !!!! Při aplikaci této strategie se to dá v pohodě oběhnout.

Abychom se mohli zúčastnit ve větším počtu, připravené jsou tři tratě, vč. tratě 2,3 km dlouhé, kterou by měli zvládnout i zkušené HD12 (příp. s doprovodem starších orienťáků). Zájemcům o trénink doporučujeme účast při společném výběhu, budete se i na těžším tréninku cítit jistěji.

Mapy ke stažení:

Hard Core - pro zkušené a zdatné, délka 5,9 km: Ovcinek_2017_trate.hard core.pdf (1715112)

Girls & boys - o něco kratší varianta, jistější postupy, délka 3,8 km: Ovcinek_2017_trate.girls - boys.pdf (1712620)

Ízy bízy - krátké a relativně jednoduché pro HD12, délka 2,3 km: Ovcinek_2017_trate.Ízy bízy.pdf (1702988)

Vedoucí společného výběhu: Kejmil (kdo má zájem o vytištěnou mapu, tak mu potvrďte účast).


Tak si to užijte a pokuste se aspoň některých tréninků zúčastnit, je to ta pravá orienťácká výzva!

 

Ostatní příležitosti

Další možností je pak účast na akcích Pražské zimní ligy nebo nedělních dopoledních mapových trénincích OK Kamenice (zejména o víkendech, kdy nebudeme mít vlastní tréninky). Přihlášky na tyto akce si každý zajišťuje sám, aktuální informace na příslušných webových stránkách. Pouze pokud by byla registrace přes systém Oris, zajistí oddíl společnou přihlášku (přes oddílový přihl. systém). Příp. startovné či poplatek za mapu si každý hradí sám.

 

Tak hurá do toho! Náskok, který získáte pravidelným zimním tréninkem, už vám na jaře nikdo nevezme!

 

—————

Zpět