Zimní běhání - aneb vychutnejte si běh zimní krajinou

19.11.2018 08:28

 

Zimní sezóna nabízí běžcům čas odpočinku, nabírání nových sil a lenošení. Máme možnost hybernovat v částečném útlumu stejně jako zvířata, abychom se na jaře rozjeli do nového roku v plné síle. Pro sportovce, kteří nechtějí svou fyzickou zdatnost budovat znovu od začátku se ale nabízí možnost udržení se v dobré kondici vytrvalostními běhy a posilováním.

Budete-li mít zájem, nabídneme i letos siláckou výzvu a sobotní výběhy. A jestli to chcete zkoušet sami, nezapomeňte na pár pravidel zimního běhání:

Jídlo a pití – podobné jako během roku. Hlavně se najezte včas, a nezapomínejte před během zavodnit tělo. Zejména v zimě dochází k úbytku tekutin v těle. Nepotíme se sice tolik jako v létě, ale v mrazivém počasí mnohem více tekutin ztratíme dýcháním. Zejména začínajícím běžcům nedoporučuji výběhy delší než 1 hodinu, a tedy není třeba brát si s sebou jídlo či pití.

Délka a tempo – s tempem a délkou to moc nepřehánějte. Jde nám spíše o udržení si kondice, aktivní odpočinek, bezpečný a včasný návrat do tepla. Výběh na 30-60 min 2x-3x týdně Vám poskytne dostatečný aktivní relax.

Oblečení – i tady platí, že příliš mnoho je na škodu. Pokud se oblečete více než máte a zůstanete na trati déle než jste chtěli( zabloudíte, prodloužíte neb si třeba podvrtnete nohu), dojdou Vám síly, přestanete topit tělem(dojde Vám energie) a nepěkně to odmarodíte. Postupně přijdete na to, co Vám vyhovuje neb si nechte poradit od zkušenějších. Já doporučuji více slabých vrstev( více znamená 2-3max), elasťáky, slabé rukavice a slabou čepici, boty stejné jako v létě. Běhání je možné bez problémů do -10, nižší teploty je pak nutno vyzkoušet kratším výběhem.

Jak se donutit?….domluvte se s někým, kdo váhá stejně jako vy. Pravidelnost a vzájemná podpora je tím nejlepším bičem, který nás dostane od krbu.

Nenastydnu? ….Naopak. Pomalým zvykáním si na chladný vzduch si posílíte imunitu a budete pak mnohem odolnější. Nějaká ta nudlička možná přijde(tahle ale není smrtelná pánové), ale tělo se pak přizpůsobí a zvýší si odolnost. Důležité je vzít si s sebou suché věci na převlečení, po doběhu děti na místě převléknout  a hurá do tepla. Doplnit tekutiny, doma se protáhnout a dát si něco dobrého, teplého za odměnu.

 

Jak po běhu - důležité je vzít si s sebou suché věci na převlečení, po doběhu se na místě převléknout  a hurá do tepla. Pokud dobíháte k autu a jste do 10 min doma, dojedete i v běžeckém. Doma pak doplnit tekutiny, protáhnout se a dát si něco dobrého, teplého za odměnu.

A co děti – budou běhat s námi. Ze začátku zkuste vzít děti na společný výklus, který bude trvat jen 10-20min. Děti pak dejte do tepla a prodlužte si svůj trénink. Po pár výklusech prodlužujte, klidně i na tu hodinu. Zvládnou to.

Co nám bude odměnou – Vaše kondice a dobrý pocit. A to, že jdete dětem příkladem, že jste s nimi a ony s vámi. Možná to neocení hned, některé až po doběhu a jiné časem…J

Zkuste tedy vyměnit část Vašeho lenošení či nákupních výletů za společně strávený čas nejen s Vašimi dětmi, ale i s ostatními členy oddílu, kteří mají podobné smýšlení a pevnou vůli. Dokažte Vašim dětem, že jste sami schopni na sobě pracovat a strávit s nimi aktivně společný čas.

Cílem zimního běhání není totálně se zničit, ale příjemně si zlepšit vytrvalost, vzájemně se potkat a poznat, a hlavně udržet nebo zlepšit si stávající fyzickou kondici, na kterou pak můžeme na jaře navázat intenzivnějším tréninkem. Vhodná zimní příprava je zároveň dobrým základem pro kvalitní výkony v prvních OB závodech, nebo jako příprava na Vaše vlastní běžecké závody.

Tréninky: OK Dobříš pořádá pravidelné středeční tréninky pro děti v hale, dále sobotní výběhy " Hejbejte se kosti moje", čeká nás opět "Silácká výzva" a ...ještě něco dalšího. Záleží jen na Vás, jak se zapojíte.

Kamenice nebízí možnost nedělních tréninků, viz odkaz:

https://okkamenice.cz/nedelni-treninky/

A pro běžecké nezmary tu mám nabídku, jak závodit i v zimě( díky Jindro)

- EPO: https://outdoor.vse.cz/orientaky

 

- PZL: https://www.sk-praga.cz/pzl/Pzl2019/index.html

 

- F1: https://www.facebook.com/search/top/?q=f1%20-%20no%C4%8Dn%C3%AD%20tr%C3%A9ninky (tam ale potřebujete od někoho pozvání - pokud tam nemáte přístup, můžu se o to pokusit)

 

 

Děkuji všem, kteří se dočetli až sem. O posilování příště. Pěkný den, MB

 

 

 

—————

Zpět