Jak jsme se měli na velikonočním soustředění

05.04.2018 07:50

Volno spojené s velikonočními svátky je pro orienťáky skvělou příležitostí se v úvodu sezóny pořádně rozběhat. Ani náš oddíl si tuto šanci nenechává ujít a tak jsme již tradičně vyrazili do Doks. Letos jsme přitom naplno využili nedaleko konaných závodů "Velikonoce ve skalách" a zúčastnili jsme se všech tří etap, které jsme doplnili několika tréninky.

Soustředění jsme zahájili v pátek přímo na 1. etapě závodů konané v Nedamově, kde jsme si užili tratě ve skalách a konečně i jarem zavánějící počasí. Odpoledne jsme se ubytovali v Poslově mlýně a po setmění pak vyrazili na noční trénink - mladší v areálu tábora, starší v sousedním lese. Cílem tréninku bylo vedle zlepšování našich orientačních dovedností také pořádně se zahřát, protože v Poslově mlýně se letos rozhodli využít odolnosti orienťáků k testování (ne)funkčnosti nového topného systému.

V sobotu dopoledne jsme se (ti šťastnější odpočatí, ti ostatní posíleni vědomím, že na závodech bude tepleji než v noci v pokoji) vydali na 2. etapu závodů, tentokrát k obci Jestřebí. Také tady na nás čekaly krásné skalnaté terény, které si užívali zkušení závodníci i kochající se začátečníci. Odpoledne bylo na programu volno, ale není volno jako volno. Zatímco někteří se váleli, jiní výletili (třeba na nedaleký Bezděz) a další dokonce trénovali. - "Žlutí" se nelekli blížících se mraků a vyrazili se svými trenérkami do lesa zaběhat si podle vrstevnicové mapy (tj. mapy, kde nejsou zakresleny cesty a porosty, jen terénní tvary), naopak "červení" vědomi si svých mapařských kvalit nabídce tréninku na vrstevnicové mapě svorně odolali a vyslali do lijáku Kamila samotného.

V neděli, kdy déšť vystřídal vítr, nás čekala závěrečná etapa závodů, do níž několik našich borců vybíhalo s šancemi na medaili. Vybojovat ji ale dokázala jen Julča Bambousková (2. místo v D12), tři další získali "bramboru" (Jáchym Kučera v H16, Honza Tachezy v H18 a Jana Bochenková v D55). Odpoledne jsme si zaběhli měřený sprintový trénink v areálu Poslova mlýna. Po pár reklamacích se snad podařilo předat fidorkové medaile skutečným vítězům, a pokud náhodou ne, může je aspoň hřát pocit, že je jejich jméno uvedeno zde na medailové pozici.

Velikonoční pondělí jsme zahájili, jak se sluší a patří: kluci si vykoledovali dobroty a holky omládly. A aby toho nebylo málo, čekala nás jako poslední trénink oblíbená velikonoční honička, při které holky startují první a kluci běžící s pomlázkami se je pak na trati snaží dohnat a vymrskat. Holky se přitom snaží doběhnout k poslední kontrole co nejdříve, aby zde mohly z připravených lahví polévat vodou kluky dobíhající až po nich. - Troufnu si tvrdit, že zvláště dívčí část oddílu si honičku opět pořádně užila :-)

Celé soustředění, za jehož organizaci tentokrát děkujeme Jindrovi Houskovi, jsme si užili určitě všichni. Teď už víme, jak v mapě číst vrstnice, že po doběhu do cíle se chodí na výčitky a že je fajn si před startem vynulovat čip. A už se těšíme na to, jak tyto cenné znalosti uplatníme v nadcházejících závodech!

(za odměnu sepsala Katka Arnoštová)


—————

Zpět