Silácká výzva dětí rodičům a rodičů dětem aneb každý den o jeden více

19.03.2018 15:18

Jarní silácká výzva – děti vs rodiče, aneb každý den o jeden více

Udělám více než táta nebo máma? Jsem schopný-á jít svému dítěti příkladem? Udělám každý den během jednoho měsíce o jeden cvik více? Na tyto a další otázky najdete odpověď  tím, že to zkusíme. Staňme se pro své dítě skutečným vzorem. Stačí k tomu méně než 5 min denně. A to rozhodně stojí za to!

Začínáme ve středu 21.3,  kdy nám začíná jaro, postavíme se „jarní únavě“ a přetavíme ji v jarní povzbuzení. Končíme 20.4, tedy 31 dnů. Pravidla jsou jasná.

Posílené svaly nohou, břicha a rukou nám při běhu pomáhají více, než by se mohlo zdát. Nezapomeňte se před cvičením krátce, dynamicky rozhýbat – zabere to minutu.

Nohy – i když většina pohybu nohou se odehrává souhrou svalů i šlach, o důležitosti silných nohou  není třeba polemizovat.

Tedy první disciplína jsou dřepy – děláme mírně rozkročeni, chodidla souběžně směrem dopředu(ne do stran), paty po celou dobu na zemi – důležité, a sedáme si až dolů na paty. Kdo šidí, šidí jedině sebe. Začněte na 10-20 dřepech.

Chyby – dřep na špičkách, špičky do stran – prolamování kotníků, nedosedání dolů na paty

Břicho – bez posílených břišních svalů se dobře fakt běhat nedá. Břišní svaly Vám pomohou ke správnému držení těla při běhu(i při chůzi), díky kterému jste schopni běhat mnohem rychleji, šetrněji ke svým kloubům a páteři, a hlavně efektivněji.

Tedy disciplína č.2 jsou leh sedy – leh na zádech, ruce zkřížené na prsou, zabereme břichem,  a nadzvedneme vrchní část zad, pro začátek.

Chyby – častou chybou jsou u začátečníků ruce za hlavou, kdy si nevhodně namáhají  krční páteř, dále pak záběr bederními svaly(spodní část zad). Pokročilí se později zvednou do sedu bez nutnosti držení nohou. Pokud  Vám někdo drží nohy, ulevujete břišním svalům, a to nechceme. Začněte na 10-15 lehsedech.

Ruce – ruce jsou při běhu klíčové, bez nich jsme jak svázaní. Zkuste si přivázat ruce k tělu a uběhnout 100m…jde to ztuha.

Tedy disciplínou č. 3 jsou kliky – směr prstů nám určuje partii svalů, kterou chceme posílit. Vyzkoušejte. Dámy mohou zkusit jednodušší verzi – na kolenou. Až budete hodně silní, zkuste klik na zatnutých pěstech - bolí, klik s tlesknutím – pozor na nos, neb klik na jedné ruce –maso.

Chyby – přílišné zvedání hlavy namáhá krční páteř, prohnuté tělo zapojí bedra – nechceme, nedotažení kliku dolů.

 U kliků doporučuji začít na 3-10, neb po 31 dnech se Ti počátečních 20 kliků pěkně vrátí. Jedná se o trénink nejen těla, ale i ducha. Začít-tedy umět naplánovat i co zvládnu ve výhledu, každý den zvýšit a vydržet, tedy splnit. Snad se to potká. 

Potvrzení a zapojení se do výzvy hlaste na email martin.bambousek@seznam.cz  Největší chybou je vůbec nezačít L. Nezapomeňte, že důvod některý den necvičit se najde vždy – překonejte svou lenost. Vytiskněte si tabulku, neb stačí čistý list, na který si budete každý den zapisovat svůj posun a dejte ho třeba na lednici – důležité. To že některý den nepřidáte je sice chyba, ale je daleko menší, než když přestanete. Stanovte si určitý čas, kdy se spolu sejdete. Pokud jste mimo domov, zavolejte si, že jste to dali.

Odměna – čeká na toho nejlepšího z Vás, kterého vyhlásíme na nějaké vhodné akci. Největší odměnou pro Vás pak bude fyzický posun, dobrý pocit, společný cíl s Vašimi dětmi a pokud budete cvičit ráno,pak i mnohem veselejší den J. Držím palce!!!

Martin Bambousek – za trenéry OK Dobříš

 

 

 

—————

Zpět