Reportáž ze Švédska

24.06.2017 16:34

Jak někteří z vás víte, v termínu 22.4 - 1.5. 2017 jsem byl s TSM (tréninkové středisko mládeže) ve Švédsku v blízkosti Gothenburgu, přesně tady. V blízkém i vzdálenějším okolí jezera Finnsjon jsme týden trénovali na jedny z největších závodů na světě - 10MILU. Ta se běžela až v sobotu odpoledne, takže jsme měli od neděle týden na trénink. Na soustředění se sjeli běžci kategorií DH14 - DH18 s různou výkonností. Tréninky byly i z toho důvodu rozděleny na krátké, střední a dlouhé.

Ukázka map z tréninků

obr.1 - krátký nočák

obr. 2 - oblastňák ve Švédsku

obr. 3 - dlouhý trénink, který jsme běželi s dalšími Švédskými oddíly

 

Specifikem běhání ve švédských lesích je členitější terén, daleko víc vrstevnic a hodně kamenů a skal. Švédi zdaleka nemapují vše, co by český mapař mapoval.

obr. 4 - mapa závodu z nominaček JRD na JWOC

 

Kromě tréninků jsem zažil i hodně zábavy. Jeden den v týdnu, ve středu, jsme byli v Gothenburgu na kulturně poznávací činnosti. S partou jsme vylezli na kopec, kde byla středověká pevnost. Tam nás hodně zaujala velikost děl.

obr. 5 - my a naše děla

 

obr. 6 - zasněně hledíme do budoucnosti

TIOMILA se běžela poblíž Göteborgu. Když jsem tam dorazil, nevěřil jsem vlastním očím. Tak obrovský shromaždiště jsem v životě neviděl. Bylo tam všechno - od malých stánečků až po obrovské markýzi. Odpoledne ve 14 h startoval závod dětských pětičlenných štafet - běžel jsem 3. úsek a dost se mi to povedlo. Můžete sami posoudit :). Po dětech startovaly ženy a přes noc běželi muži. Viděli jsem naživo jen 1. úsek, potom jsme odjeli do klubovny a celou noc sledovali mužský závod až do rána.

obr. 7 - tak jsem běžel 10Milu

 

Už se těším na příští rok.

Ondra Janda

 

Odkaz na obrázky v plné velikosti v naší galerii.

 

—————

Zpět