Hurá, prázdniny!

24.08.2016 13:42

!!!*Aktualizováno o pokyny k Tiským skalám - níže v textu o letních závodech * !!!

Léto, prázdniny, dovolené... Od pravidelných tréninků si na dva měsíce odpočineme, ani tak ale nezapomeňte trénovat, hlavně pak v srpnu. Podzimní sezóna začíná pěkně zostra hned první víkend v září! Navíc léto nabízí spoustu krásných vícedenních závodů v zajímavých terénech, se spaním pod stanem v orienťáckém kempu, výlety do okolí... Z nabídky letošních letních akcí jsme vybrali dvoje závody, kam vyrazíme společně a kde budou mít děti kompletně hrazenou účast (startovné i ubytování). Komu by to nestačilo, může si z termínovky domácích závodů vybrat některý další a vyrazit sbírat zkušenosti z nových terénů. Oddíl zajistí pro zájemce přihlášku i na tyto závody, startovné aj. už si každý platí sám.

 

Hlavní letní závody - 1x v červenci a 1x v srpnu:

HSH Vysočina Cup

Tradiční letní vícedenní závody v typických terénech Českomoravské vrchoviny, letos v její jižní části poblíž Třebíče. V žákovských kategoriích bývá slušná konkurence, děti mají také možnost vyběhnout si licenci A a B. Účast našich borců je tentokrát trochu slabší, ale o to kvalitnější.

Termín: 7. - 10.7.

Místo: Štěměchy

Termín přihlášek: 31.5.

Další info na webu závodu.

 

Skalní OB v Tisé

Nové závody na konci prázdnin v exkluzivních terénech skalního města v Tiských skalách (severně od Ústí nad Labem). Vzhledem k přísně chráněné přírodní lokalitě je zde omezená kapacita a závody mají oficiálně charakter měřených tréninků. Také tratě jsou organizované jinak, než je u nás zvykem. Závody budou hlavně přípravou na podzimní sezónu, zejména pak pro ty, co chtějí na podzim startovat na závodech ŽA, ŽB a MČR družstev, které se poběží v podobně náročných terénech. Pro ty by účast na této akci měla být skoro povinností, zkušeností ze skal není nikdy dost.

Ubytování bude ve vlastních stanech v místním horolezeckém kempu, v pátek odpoledne či po etapách bude pro zájemce čas i na menší trénink lezení po skalách.

Termín: 27. - 28.8.

Místo: Tisá

Termín přihlášek: 1.8., kapacita závodu je už ale obsazená, kdo by ještě chtěl jet, tak se přihlašte, zaběhnete si pak trať dle možností aspoň jako neměřený trénink

 

Aktuální pokyny pro účastníky:

  • závodí se v sobotu a neděli, každý den jsou ale dvě etapy - bude to tedy fyzicky a organizačně celkem náročné (a samozřejmě i mapově, závodí se v krásném skalním městě)
  • doporučujeme příjezd v pátek odpo/večer, první sobotní etapa startuje od 10 hod. (cesta z Dobříše je zhruba na 2 hod.)
  • ubytování máme předběžně domluvené v kempu Pod Císařem v Ostrově, odtud budeme chodit na etapy pěšky. Kemp je dole mezi skalami, nemusí tam být mobilní signál, takže si musíme poradit i bez mobilu :-) Spíme ve vlastních stanech.
  • závody budou mít speciální režim "měřeného tréninku" (kvůli povolení a ochraně přírody) - startuje se volně na startovací krabičku (jako u kategorie příchozích na jiných závodech). Startovní časy nejsou tedy přesně dané, je ale vhodné odstartovat zhruba do hodiny od startu 00. Výsledky se ale normálně počítají, kategorie jsou ovšem sdružené do několika "barevných" - podle obtížnosti a délky.
  • mapy jsou skalní sprintové, tj. v měřítku 1:3.000 - 1:4.000. Bude to tedy hodně rychle utíkat, ve skalním bludišti to ale bude spíš na pomalý klus a přesné čtení mapy.
  • popisy jsou vytištěné na mapě. Kdo je zvyklý na popisy na ruce, musí si předem z webu vytisknout vlastní.
  • vzhledem k ochraně přírody jsou zakázané boty s ocelovými hřeby. Špunty jsou bez omezení.
  • skal by se dalo využít pro menší lezení, aby si to vyzkoušeli i ti, co se k tomu jinde nedostanou. S ohledem na časově náročný program nejlépe už v pátek večer. Zatím ale není jasné, zda a kdo z členů oddílu přiveze potřebné lezecké vybavení.

Pokud by chtěl přijet i někdo, kdo nebyl vča přihlášený, tak samozřejmě může. Určitě bude možnost zaběhnout si některou z tratí mimo závod, stejně tak vyrazit do skal jen na výlet či lezení.

Pro připomenutí, na co se těšit, mrkněte na fotky. Před závody se na oris-stránce závodu snad objeví i podrobnější pokyny.

 

 

Ubytování na oboje závody (Vysočina Cup a Skalní OB) budeme organizovat společně v závodním kempu (tj. vlastní stany). Děti budou mít ubytování hrazené z grantu od města. Pokud by si někdo zajišťoval ubytování vlastní někde jinde, napište to prosím do přihlášky.

 

Další letní program:

Letos je opět o něco bohatější než dříve, liší se i podle věkových a výkonnostních skupin.

Výprava na zahraniční závody: na prestižních závodech ve Slovinsku, Itálii a Rakousku OO Cup nás v termínu 27. - 31.7. bude reprezentovat 11 členů OK Dobříš. Terény jsou velmi atraktivní a velmi těžké, držme našim borcům palce!

Olympijský park Rio Lipno a Akademie OB: orienťák bude součástí programu olympijského parku na Lipně. Náš dorost se zde v termínu 8. - 13.8. zapojí do letní Akademie OB. Kromě tréninků OB se najde čas i na seznámení s ostatními sporty a třeba bude příležitost i pro oslavu nějaké olympijské medaile.

Dětský tábor Páprsob: žactvo si společně s dětmi z ostatních pražských a středočeských oddílů na konci srpna vyzkouší orienťácký tábor Páprsob. Program bude pestrý a asi se bude i trochu běhat :-)

Soustředění TSM Mimoň: určitě hodně běhat se pak bude na soustředění TSM 20. - 28.8. u Mimoně. Program soustředění je určen především výkonnostně zaměřeným orienťákům jako příprava na hlavní podzimní závody. Najde se ale dost času i na jiné než běžecké aktivity a na společnou zábavu s orienťáky z ostatních pražských a středočeských oddílů.

 

Mapový trénink na Kazatelně

Pro ty, co si z výše uvedené nabídky nevybrali, a samozřejmě pro ty, co chtějí kus prázdnin věnovat i tréninku, budou v našem domácím prostoru okolo Kazatelny připravené fixní kontroly (fáborky) a zde na webu mapa s kontrolami ke stažení (od konce července).

 

Takže si v létě na své cesty po světě nezapomeňte přibalit i běžecké boty, ať jste v září na první závody pořádně rozběhaní :-)

Hezké léto!

 

 

—————

Zpět