Hodnocení jarní části sezóny

26.06.2017 22:51

Jarní část sezóny je za námi a byla podobně úspěšná jako ty předchozí. Než se rozjedeme na prázdniny, pojďme se pokochat našimi letošními „best of“.

Pořádání

Tentokrát netradičně začneme pořadatelskými výkony, protože není důležité jen naše vlastní závodění, čas od času je také třeba uspořádat něco pro ostatní nebo představit náš sport veřejnosti.

Mistrovství Prahy a Středočeského kraje na klasické trati – Kazatelna

Na závody nakonec dorazilo přes 900 účastníků a podle ohlasů odjížděli spokojeni. Vše klapalo, jak mělo, zvládli jsme to jako velmi zkušení pořadatelé. I když jsme tak velkou akci jako oddíl organizovali vůbec poprvé. A dobříšský bufet s domácími buchtami, grilovaným Hermelínem a balónky pro děti bude po pár dalších závodech už pověstný :-)

World Orienteering Day v Mníšku pod Brdy

Jedná se o mezinárodní sportovní akci, která se letos konala podruhé a které jsme se opět zúčastnili – tentokrát se závodem pro veřejnost v Mníšku pod Brdy. Počet účastníků trhal rekordy – jak celosvětově, tak u nás doma. V onen den si na celém světě vyzkoušelo orienťák celkem 288.675 osob, svou malou kapkou jsme přispěli i my – účast v Mníšku byla 164 závodníků.

Orienťák do škol

Součástí našich aktivit je také program pro školy v našem regionu. V loňském roce jsme připravili mapy, znalosti i základní vybavení pro školy v Mníšku a v Dobříši. Letos se školní orienťák rozšířil do Nového Knína, kde už také mají svou vlastní mapku příměstského lesa a mohou se věnovat výuce orientace v přírodě.

Tréninkové kempy

Pořádáme je nejen pro sebe, ale čím dál víc k nám na Brdy jezdí i jiní orienťáci. Letos opět oddíl z Hostivice (už opakovaně, ubytování ve Skřítkově si nemohou vynachválit:-). Potrénovat na hlavní část sezóny přijel ale i výběr žactva Západočeské oblasti a dokonce orienťáci ze Švédska ze spřáteleného klubu TMOK.

Naše vlastní soustředění se pak odehrála na Slapech (jarní akce pro výběr žactva středních Čech) a nemohl chybět již klasický velikonoční kemp v krásných terénech okolo Doks.

 

Závodění

Sečteme-li evidované starty na závodech členů OK Dobříš, tak jen v období od konce března do června jsme se postavili na start 690x! Úctyhodné číslo! A k tomu ještě spousta tréninků a dalších akcí …

Nejvyšší ocenění

Vůbec poprvé v historii získal dobříšský orienťák nejvyšší licenci A! Podařilo se to Ondrovi Jandovi díky 19. místu na MČR ve sprintu. A šanci na „áčko“ mají i někteří další, kteří jsou na tom dobře v průběžném pořadí žebříčku B, zejména naše talentované HD14 – viz aktuální pořadí. Zatím sice „pod čarou“, pro vyběhnutí „A“ mají někteří ale pořád ještě šanci, když se jim podaří zaběhnout dobře podzimní dva závody v Píseckých horách.

Dětská olympiáda

Poprvé se také náš borec probojoval na Olympiádu, i když zatím jen na tu dětskou. Středočeský kraj reprezentoval v orientačním běhu Martin Snížek a dařilo se mu výborně - 7. místo ve štafetách a 14. ve sprintu jednotlivců je v silné konkurenci opravdu úspěch! Kromě Martina jsme pak měli v nominaci na olympiádu ze všech oddílů největší počet náhradníků :-) Těm to třeba vyjde příště, aspoň máme motivaci trénovat!

B licence

B licencí máme již pravidelně opravdu hodně, letos se ale zadařilo i některým novým talentům. Zde je seznam těch, kteří si své „béčko“ vybojovali už na jaře:

dívky: Julča Bambousková, Julča Nentvichová, Verča Arnoštová, Anežka Petriláková, Jessica Kastnerová

kluci: Jenda Jiras, Kuba Janda, Matouš Petrilák, Martin Snížek, Jáchym Kučera a Vašek Koubek.

Celkové výsledky krajského poháru – viz pořadí.

Ti ostatní, kterým chybělo pár lepších výsledků, mají pak další šanci v podzimní části krajského žebříčku

Mistrovství republiky

I letos nám to na mistrovství ČR párkrát cinklo a k tomu máme ještě další umístění těsně pod bednou. Medaile z mistrovství si zaslouženě odvezly Jana Bochenková a Katka Arnoštová, obě z nočního šampionátu u Jihlavy. Je vidět, že noční tréninky nesou své ovoce.

Účast na závodech

A na závěr to skoro nejdůležitější – na závody nás jezdí opravdu hodně – viz přehled účasti na závodech: účast na závodech - jaro 2017 (27.6.).xlsx (24,7 kB)
I v tom je síla OK Dobříš, která přináší skvělé výsledky a dobré jméno našeho klubu. A díky tomu je pak výčet jarních medailových umístění opět pěkně dlouhý – viz nejlepší výsledky.

 

PS: Na podzim samozřejmě pokračujeme! :-)

—————

Zpět