Akademie středočeského žactva - krásný a náročný víkend

23.05.2023 19:52

O víkendu se kromě našeho závodu na klasické trati konala také Akademie středočeského žactva, a jaké to bylo se dozvíte jak z pohledu trénujícího, tak trenéra :-)

 

Pohled Jonáše,

Hned co jsme přijeli tak jsme se šli rozcvičit na atletickou dráhu, tak jsme se nejdříve rozběhali a začali jsme dělat atletickou abecedu, která ale nebyla normální, ale kombinovali se jednotlivé cviky, které nám pomohly v rozhýbání pánve, nohou i zbytku těla. Potom jsme si osvěžili mapu na malém sprintu, a poté na štafetě se zapamatováním mapy. Večer nám trenéři ukázali, jaký závod nás zítra čeká a probrali jsme starou mapu a parametry tratí.

Další den byla klasika a odpolední trénink hlavně na mapu. Tak jsme si natrénovali směry a azimuty na ostrůvcích. Večer jsme si probrali mapy ze závodu a tréninku, porovnali jsme postupy s ostatními z kategorie a trenéři nám ukázali nejlepší postup podle nich. Další den jsme měli dopoledne trénink na první úseky štafet, v okruzích se ukázala velká soutěživost mezi všemi, a spolupráce při hledání kontrol. I přes malé problémy jsme dorazili na oběd a potom na odpolední trénink, který byl podobný tréninku, který byl den předtím. V tréninku jsme si vyzkoušeli ostrůvky, vrstevnicovku a chození po jedné lajně. Soustředění bylo velice přínosné jak z mapové stránky tak ze stránky běžecké abecedy a rozcvičení s kterým nám pomohli tenéři. Navíc jsme si mohli porovnat síly s ostatními, a probrat nejen s nimi ale i s trenéry mapu. Moc díky všem, co se podíleli na přípravě soustředění, a doporučuji všem účat na dalších soustředěních!

 

Pohled Tomáše,

už jsem si zvykl, že akademie žactva jsou vždy velmi náročná soustředění, ale tentokrát to opravdu stálo za to :-). Kromě účasti na sobotním závodu byly připraveny další 4 tréninky, které byly povětšinou náročné jak mapově, tak i fyzicky. Vynikající na celé akademii bylo to, že si všechny děti potrénovaly všechno možné, od sprintu, přes farstované okruhy simulující štafety, koridory, vrstevnicovku, až po švýcárnu. Během jediného víkendu si odběhli jak závod na klasice, tak si natrénovali techniky, které by normálně trénovali na několika samostatných trénincích. Důležitým bodem je složení trenérského týmu, které je v současné době stabilní a opravdu "trenérsky" silný. A navíc celý tým pracuje v neskutečných obrátkách, což je poté poznat na velké kvalitě tréninků. Jednoznačně doporuřuji všem dětem, které se chtějí zlepšovat, aby se těchto soustředění zúčastnily. Soustředění jsou fyzicky náročná, ale děti posunují výrazně kupředu. Neméně důležitý je stmelující prvek - děti nejenom trénují, ale spřátelí se (i napříč oddíly) a užijí i hodně společné legrace.

Výsledky tréninků - sprint, první lesní trénink a farstované okruhy, kombotech.

A krásné fotky (Martina Nováková z KPY)  ZDE

A zde (Petr Bašus z KAM)

 

Za děti a trenéry

 

Jonáš a Tomáš

 

—————

Zpět